23 september 2012

EVENT: DENIM GARAGE @ MAASMECHELEN VILLAGE


De komende weken gaat Maasmechelen Village richting Destination Denim: alles staat in het teken van jeans,  er zijn speciale kortingsacties in verschillende winkels, events, ... en wedstrijden! Wat dacht je van een road trip naar Route 66? Of liever een jaarvoorraadje jeans?

Denim Garage is een van de activiteiten tijdens Destination Denim: een samenwerking tussen Scotch & Soda en Bombay Sapphire. Wat kan je er verwachten? Uiteraard jeans en andere kledij, muziek en lekkere cocktails. Ik kan je de Denim Basel aanraden!



Ik ging er heen voor een meet and greet met Georgio Lironi, een man met enorm veel ervaring in de jeanswereld. Hij werkte bij verschillende merken (Diesel, Replay, Lee) en was bereid om op al onze vragen te antwoorden.

Persoonlijk ben ik dol op jeans, ik draag het al van kindsaf en zal het waarschijnlijk altijd dragen. Het is gewoon zo een gemakkelijk kledingstuk, dat zich gemakkelijk aanpast aan de situatie. Ik draag het naar het werk, om te werken op de bouw, als ik naar events ga, enzovoort. Niet altijd hetzelfde model, uiteraard ;)


Jeans is workwear, ontwikkeld door Levi's voor de Amerikaanse goudzoekers. Een stevig stukje stof, dat we vandaag de dag kennen in allerlei modellen en wassingen. Volgens Georgio Lironi ga je voor een jeans best naar een gespecialiseerd merk, zoals Levi's, Lee, Wrangler, ... Een goede verkoper zal je ook steeds het juiste model kunnen tonen.

Hoe verzorg je je jeans? Altijd binnenstebuiten wassen, niet met poeder, maar met vloeibaar wasmiddel, maar liefst nog met babyshampoo. Eigenlijk, zo vertelt Georgio, zou je je jeans gewoon níet moeten wassen! Je koopt hem nieuw, draagt hem twee jaar lang zonder te wassen (wil je van de bacteriën af, volstaat het om hem even in de diepvriezer te steken) en pas daarna mag je hem in het wasmachine steken. Het resultaat? Een wassing met natuurlijke slijtage, die veel mensen tegenwoordig kant en klaar in de winkel kopen.
Nu goed, mijn jeans niet wassen is geen optie, maar ik zal er rekening mee proberen houden :)

Ik strijk mijn jeans zelf nooit, dus ik vroeg natuurlijk hoe dat dit zat. Georgio zei me dat je een jeans gerust mocht strijken, maar dat het helemaal niet nodig was - pfjew, weer werk uitgespaard! :)
Je haalt je jeans uit het wasmachine, slaat hem op de grond (ja, echt) en laat hem drogen. Daarna gewoon mooi opplooien. De droogmachine is trouwens helemaal niet de grote vijand van jeans, aldus Georgio, hij steekt zijn jeansbroeken ook gewoon daarin. 


Hoe kies je jeans? Dat is natuurlijk een persoonlijke keuze, eigen smaak speelt hier een rol en ook je lichaamsvorm heeft wel wat in de pap te brokken. Waar je wel op moet letten, is dat je jeans niet meer dan 10% elastaan bevat. Ook een jeans met maar 2% elastaan kan heel erg rekbaar zijn - zo demonstreerde Georgio de flexibiliteit van zijn jeans.

Jeans is ook een levend materiaal, in de zin dat een jeans zich, net als een lederen schoen, ook aan jouw vorm aanpast. Nooit gemerkt dat een pasgewassen jeans heel strak zit, maar enkele uren later terug in vorm is door de warmte van je lichaam? Wil dat dan zeggen dat je je jeans een maat kleiner moet kopen, zoals wel eens gezegd wordt? Volgens Georgio hangt het er van af, want je moet je broek natuurlijk ook wel toe krijgen :) Maar inderdaad, een net goed zittende jeans, is zeker geen slecht idee, rekening houdend met het bovenstaande.

De laatste jaren is de skinny jeans heel erg populair, ook de boyfriend jeans heeft zijn opwachting gemaakt.  Ik wilde dus graag weten welke de komende jeanstrends waren. Nu, ook in jeans herhaalt de geschiedenis zich. Alles komt terug, zo zijn we ook van hoge broeken naar hele lage tailles gegaan, en zijn ze nu weer een beetje hoger.

Uiteindelijk gaat het er ook om dat je draagt waar jij je comfortabel in voelt en wat jou goed staat. Als je zeker wilt zijn, eens je je favoriete model gevonden hebt, dat je hem jaren later nog zal kunnen kopen, doe je er volgens Georgio goed aan om naar een klassiek jeansmerk te gaan, omdat die modellen langer in productie blijven. Zo is de kans groter dat je later nog hetzelfde model terugvindt.

Let er wel op om steeds een jeans te kopen mét achterzakken. Idealiter staan de zakken een klein beetje diagonaal, met de onderkant naar buiten toe, want dat geeft het mooiste effect.


Mijn volgende vraag ging blijkbaar over de Canadian tuxedo, oftewel denim op denim. Ik vroeg wat hij vond van een hele jeansoutfit, dus een jeansbroek met jeanshemd of jeansbroek met jeansjas. Nogal delicaat, want niet iedereen kan met dit soort outfit voor de dag komen. Maar wil je je er toch aan wagen, probeer dan twee stukken te vinden die net niet dezelfde kleur hebben, waarbij de wassing dus net een tikkeltje verschilt.

Ik vroeg ook wat hij vond van de Curve-jeans van Levi's, waar je opgemeten wordt en eigenlijk op basis daarvan in een bepaalde 'curve' valt. Blijkbaar werd dit idee al door een ander merk ontwikkeld in de jaren '70 en heeft Levi's het nu terug succesvol gemaakt. Maar dat je binnen een bepaalde maat/curve kan kiezen uit verschillende modellen, vond hij zeker een goede toepassing.

Zelf ben ik de laatste jaren vooral fan van de straight/skinny jeans, bij voorkeur met lengte 34, zodat ik de jeans ook op hakken kan dragen. Ik ga niet voor superskinny, want daarin kan ik precies niet ademen (en laten we eerlijk zijn, daar heb ik het model ook niet voor), maar  het hoeft ook niet te los, flared of bootcut te zijn. De boyfriend jeans is dan weer niets voor mij.
Ik heb onlangs ook mijn eerste Levi's Curve gekocht, zelf ben ik een Demi Curve en de jeans past inderdaad overal perfect. Enig minpuntje vind ik dat de voorkant van de jeans nogal hoog valt, die mocht van mij gerust een centimeter of 2-3 lager, want nu valt de knoop als ik zit nét in mijn navel. Muggenzifterij, ik weet het :)


Tot slot, de evidente vraag: of Georgio er dan nooit aan had gedacht op zijn eigen jeansmerk op te zetten? En ja, daar had hij zelf ook al aan gedacht, samen met zijn broer was alles al zo goed als in kannen en kruiken, maar... wat gebeurt er met een merk dat je eigen naam draagt, als je er zelf mee stopt en iemand anders het overkoopt? Dat was voor hem een stap te ver en hij besloot het niet te doen. Bovendien, zegt Georgio, zijn er al zoveel merken en is er al een ongelooflijk aanbod. 


Een vlogje van mijn dag zie je hierboven! Na de meet and greet was er nog tijd om een shopke te placeren in Maasmechelen Village, en ik ben niet met lege handen naar huis gekomen. Binnenkort meer foto's van mijn nieuwste aanwinst :) Een dikke merci aan Maasmechelen Village, Oona en natuurlijk ook Georgio Lironi voor de deskundige uitleg!

En jullie? Jeans lovers of net niet?
Share:

12 opmerkingen

  1. ik draag bijna iedere dag een jeansbroek :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben een heel grote fan van jeans, zou niet zonder kunnen :o)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ben ook een grote jeansfan, draag het bijna iedere dag!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Oh leuk ! Ik ben een grote jeans fan ook !

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik draag héél vaak skinny's. Laag op de heup ook liefst. Denim ftw!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. jaaaaa ik heb er verschillende, van verschillende merken, ook in kleur. maar liefs écht jeanskleur. ik was hem ook,m aar ik probeer het es met babyshampoo ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. ik woon dus vlakbij maasmechelen village :p
    er zijn daar zo'n mooie winkeltjes!!
    benieuwd wat je er kocht :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, Maasmechelen Village is de moeite :)
      Heb er foto's van getrokken, zal het deze week nog online zetten!

      Verwijderen
  8. Amai, dit vind ik echt een schitterend artikel!
    Superleuk uitgeschreven interview en een aangename vlog, en damn, ik luister echt graag naar jou :-D

    Ikzelf ben echt die-hard van van G-star en Diesel jeans, die zitten mij echt supergoed! Ik was mijn jeans echt niet veel, dat wist ik al, af en toe de diepvries in gewoon. (Nu ja, niet wassen zit er voor mij ook niet in hoor, vuil is vuil.) Waar ik andere broeken was zelfs als ik geen vlekken vind, doe ik dat met jeans niet.

    <3

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Merci! <3

      Een Diesel heb ik ook, die heb ik ook graag, is zo zacht!

      Verwijderen
  9. Ahhh Stamatia, I love the way you talk! I don't understand everything but it's so soothing!

    I have recently rediscovered jeans. I used to have real problems finding a pair that fits, but with Levi's Curve ID I'm really happy!

    BeantwoordenVerwijderen

© BeautyLoves | All rights reserved.
Blog Design Handcrafted by pipdig