Beetje rare vraag misschien, maar toch iets om over na te denken als je naar vacatures rondstruint, op zoek naar dé job. Niet enkel de reistijd, maar ook het vervoermiddel om naar je werk te gaan, zijn dingen om over na te denken.

Mijn eigen ervaringen zijn vrij beperkt. Tijdens mijn studies deed ik zo goed als alles te voet. Maar goed, ik zat dan ook op kot in de leukste universiteitsstad van het land (Gent!) en mijn kot bevond zich op nog geen tien minuten van mijn faculteit (in de Universiteitsstraat, op vijf minuten van de Veldstraat, trouwens, dus als je wilt gaan shoppen... ;)). Tegen de tijd dat ik mijn fietsslot had geopend, was ik bij wijze van spreken al bijna in het auditorium. Te voet is natuurlijk goed voor de lijn en ik kreeg er ook een goede conditie van. Minder fijn werd het wanneer het regende, maar gelukkig bestaat er nog zoiets als een paraplu.

De eerste job lag in Herentals, op ongeveer 45 minuten rijden van mijn thuisbasis. Ik had sowieso een auto nodig voor het werk, omdat er ook veel verplaatsingen en regelmatig wat avondwerk bij te kijken kwam en dan is een trein-, tram- of busverbinding niet altijd ideaal. Gelukkig had ik op mijn route niet te veel last van files en eigenlijk vlogen die 45 minuten altijd om. 's Morgens was het voor mij ideaal om rustig wakker te worden, al luisterend naar de radio, 's avonds brulde ik nogmaals mee, maar dan om stoom af te laten en helemaal ontspannen thuis toe te komen. Een beetje me-time, maar dan in de auto :)

Mijn huidige job ligt dichter bij huis en daarmee mag ik mij zeker weten gelukkig prijzen. Ik rijd de laatste zeven jaar op nog geen 20 minuutjes naar het werk, dat is net lang genoeg om wakker te worden, of omgekeerd, te ontspannen, en ik moet nooit in de file staan. In de eerste maanden had ik echter nog geen wagen en dus werd het een combinatie van fiets en bus. Persoonlijk vond ik dat geen meevaller. Je kan de route van de bus natuurlijk niet kiezen en dat betekende dus dat ik slechts een keer per uur een bus kon nemen, die de lokale tour de France reed, waardoor ik ruim 45 minuten op de bus moest zitten voor ik op het werk aankwam. Reken de fietsrit er nog bij en dan kom je uit op een enkele reis die meer dan dubbel zo lang duurde dan mijn huidige autorit. Bovendien ben je dan gebonden aan de busuren (even vroeger stoppen zit er niet meteen in, want de bus komt maar een keer per uur), zat mijn bus vol met schoolkinderen (héllo, rugzak in mijn gezicht!) en vond ik de bus in de winter te koud en op een warme zomerdag een zweetbarak.

Maar om niet alleen maar negatief te doen: als je een goede busverbinding hebt, is dat wel een mooie oplossing. Veel milieubewuster dan een wagen én een pak goedkoper. Als je werkgever je busabonnement betaalt, heb je zo goed als geen kosten, terwijl mijn woon-werkverkeer mij natuurlijk wel een lieve cent kost.

En toch is die kleine vrijheid mij wel dierbaar, want ik moet met niemand rekening houden en ik ben op nog geen half uur op mijn bestemming. Er zijn dus pro's en contra's aan alles, daar ben ik mij van bewust. Zoek je ook een job in de buurt, is StepStone een van de jobsites die je kunnen helpen.

Hoe gaan jullie naar het werk?


4 reactie(s):

 1. Lang leve de trein! (maar niet echt)
  Naar Brussel gaan met de wagen is echt geen optie voor mij. En mijn abonnement wordt door mijn werk betaald, dus een serieuze besparing voor mij.
  Misschien moet ik dat toch eens checken voor een job dichtbij huis. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik ga ook met de auto. Ik moet ook 3 kwartier rijden, maar het is vaker een uur door file. Ik moet ook huisbezoeken doen door de dag met mijn eigen wagen, dus ik heb ook geen andere optie. Buiten het feit dan dat het openbaar vervoer tot daar enorm slecht is. Ik zit sowieso 2u in de bus als het niet langer is... is auto dus echt de enige oplossing :p

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ga werken met de bus, want mijn op- en afstap zijn beide nog geen 5 min. wandelen. Werkbezoeken worden bij mijn organisatie vooral met de fiets gedaan vanwege de weinige (en betalende!) parkeermogelijkheden binnen de stad.

  En ik heb mijn rijbewijs nog niet... maar zelfs als ik het had, ging ik met de bus.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ga met de tram! Ik woon in de buurt van Antwerpen stad en heb een ideale verbinding (om de 10 minuten of zo!). Als ik met de auto zou gaan, zou ik achter de tram aanrijden.. Dus dat zou maar al te zot zijn! Mijn busabonnement wordt ook terug betaald door het werk dus geen reden om het niet te doen!

  BeantwoordenVerwijderen