10 december 2010

BLOGGING SESSION - EXPERTISE PARFUM

Woensdagavond ging de allereerste blogging session door bij Oona, in samenwerking met Ici Paris XL en gastspreker Dimitri Weber. De core business van Ici Paris XL is parfum (60% van hun verkoop is parfum) en daarom was het thema ook Expertise Parfum.
Bijna iedereen gebruikt wel een of andere vorm van parfum. Een parfum bestaat altijd uit grondstoffen, water en alcohol. Afhankelijk van de concentratie van de grondstoffen, krijg je een andere vorm van parfum.Vanaf de 18e tot ongeveer de jaren '20-'30 van de 20e eeuw, bestond parfum uit extracten met veel basisnoten. Een extract is eigenlijk de meest geconcentreerde vorm omdat er 20 à 30% grondstoffen in zit. Een extract zal dus ook zeer lang houden omwille van de zwaardere moleculaire samenstelling. Omdat er meer grondstoffen in zitten, is dit type parfum ook duurder.

Vanaf de jaren '40-'50 ontwikkelde men de eau de parfum (15 à 17% concentratie) en de eau de toilette (10 à 15% concentratie). Een eau de toilette en een eau de cologne zijn minder zacht dan een eau de parfum omdat de samenstelling minder geconcentreerd is. Deze producten bevatten meer topnoten dan basisnoten en zijn dus ook goedkoper. Maar omdat ze minder geconcentreerd zijn, zijn ze ook sneller vergankelijk, hoewel dit natuurlijk ook afhangt van de specifieke samenstelling van elk product.

Ik moet zeggen dat dit toch wel het grootste nieuwtje was voor mij. Ik dacht altijd dat een eau de parfum "zwaarder" was dan een eau de toilette. Ik denk dat ik mijn visie moet herzien: een eau de toilette heeft een scherpere geur (omwille van de topnoten), maar een eau de parfum is geconcentreerder dus zal daarom misschien "zwaarder" overkomen wanneer je hem voor het eerst ruikt.

Belangrijk om weten is dat iedereen een andere perceptie heeft van geur. Wat voor de een ruikt als het beste parfum ter wereld, zal voor de ander geen schot in de roos zijn. Eigenlijk mag je een geur dus niet meteen bestempelen als slecht, omdat het zo persoonlijk is.
Ik heb eens ergens gelezen dat bijvoorbeeld jeugdherinneringen ook een rol spelen bij de voorkeur voor een bepaald parfum.

Afhankelijk van de type persoon die je bent, ga je ook een ander aankooppatroon hebben. Sommige consumenten zijn gericht op de publiciteit in magazines en tv en kopen dan ook de geuren die in de publiciteit staan. Ander consumenten focussen zich vooral op de nieuwigheden en zullen per seizoen dus ook een ander parfum kiezen, namelijk datgene dat net werd gelanceerd. Tot slot heb je de trouwe of loyale consument, die zijn typische geur heeft en deze ook jaar in jaar oud blijft kopen.

Ik ben overduidelijk die laatste categorie! Eigenlijk koop ik nooit een parfum op basis van een reclamecampagne of de lancering, maar heb ik al jaren twee vaste parfums in mijn kast staan. Volgens mij heeft dit ook te maken met mijn vrij moeilijke smaak in parfums, maar ik vind het ook gewoon fijn dat ik twee parfums heb die ik zo graag ruik, dat ik niet meteen op zoek moet naar iets anders.

Er zijn ook andere segmenten van consumenten, gaande van de consument die houdt van luxe en traditie, de consument die zich focust op trends en fashion, de casual consument, de romantische consument en de consument die jong is en die fun wil. Uiteraard kan je als consument meerdere types tegelijkertijd zijn, want het gebruik van een parfum varieert ook naargelang het humeur van de gebruiker en het type van gelegenheid waarvoor het gebruikt wordt. Misschien heb je in de zomer graag een fris geurtje en wil je in de winter, wanneer alles wat knusser wordt, ook een zwoeler geurtje om je heen.


Voor ieder wat wils, dus, en dat merk je ook in het aantal nieuwe parfumlanceringen! Wereldwijd lanceren merken tussen de 500 en 1000 nieuwe parfums per jaar! Hiervan lanceert Ici Paris XL ongeveer een 50-tal in België. Wij krijgen in België dus slechts een klein fragment van de beschikbare parfums te zien.

Per land verschilt de algemene top 10 ook. In België wordt de eerste plaats ingenomen door Chanel Coco Mademoiselle die op korte tijd deze pole position wist te verwerven. Vervolgens vinden we Dior J'Adore, Thierry Mugler Angel, Chanel No. 5, Issey Miyake, Thierry Mugler Alien, Armani Code, Jean Paul Gaultier Le Classique, Givenchy Ange ou Démon en Narcisso Rodriguez.

Bij de nieuwe geuren bestaat de top 3 uit Paco Rabanne One Million (zowel de vrouwen- als mannengeur), Givenchy Play en Gucci Guilty.

Nu ben ik benieuwd! Gebruiken jullie een vast parfum of durf je wel eens experimenteren? Kies je voor een eau de parfum of gebruik je liever een eau de toilette? Laat je je daarbij leiden door reclame, de verpakking of vooral door je geurzin? En zit jouw favoriet in de top 10 of laat je de grote klassiekers opzij liggen?


Voor foto's van de avond kan je terecht op de Facebookpagina van Oona
Afbeeldingen via Google
Share:

9 opmerkingen

 1. Leuk artikeltje! Ik wou dat ik er ook bij was, maar ik had les... Erg jammer, had je graag willen ontmoeten :D

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat cool, zo'n blogging session! Echt superleuk =))

  Ik zou veel geven om de vintage Chanel, Guerlain & Angel uit te proberen! De meeste parfums van tegenwoordig vind ik eerlijk gezegd een beetje saai, meestal zijn dat zoete vruchtencompotjes =( Since ik voor het eerst een niche parfum heb uitprobeerd (Tom Ford Private Blend, mmmmm... My precious ^____________^) kan ik niet meer terug, haha. Mijn favorieten zijn Serge Lutens (meestal op andere mensen =)), Tom Ford Private Blend, Nasomatto... En ik wil echt veel meer uitproberen! (sorry ik babbel een beetje te veel als het over parfums gaat =))

  BeantwoordenVerwijderen
 3. jammer dit ik er niet kon bijzijn, klinkt allemaal super interessant!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Klinkt erg leuk ja. Zelf heb ik enkele parfums en probeer ik wel eens iets nieuws maar houd ik toch vast aan mn favorieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb de paco robanne balck xs al twee keer gekocht! echt mijn favoriete geur!
  x

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een leuk artikel.
  Heel interressant. Maar serieus? Zelfs je jeugdherinneringen kunnen invloed hebben.
  Parfum is inderdaad een persoonlijke keuze.
  Liefs, xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 7. parfum is zoiets persoonlijk en intiem en de keuze van je parfum zegt soms genoeg:)
  Die top tien is trouwens echt goed er zitten drie geuren bij die ik absoluut LOVE:)
  Lijkt me echt een leuke ervaring! Maar hoe word je nu uitgenodigd op zo'n event?
  liefs
  FF

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @Diana: Next time!
  @Mitchin: Haha, je bent duidelijk gepassioneerd door parfum, leuk!
  @Marijke: Ja, 't was leuk!
  @Evelien: Ik ben ook zo'n favorietenmens :)
  @Liesdeluxe: Ik heb gisteren die Black XS geroken, amai, dat is zeker niet slecht!
  @Ann: Thanks!
  @Kalypso: Jaja, dat gaat blijkbaar terug tot in de vroege kindertijd!
  @Fashion Fabrice: Ik denk dat die top 10 echt klasseparfums zijn, die veel mensen goed vinden. Ik werd uitgenodigd door hun persbureau!

  BeantwoordenVerwijderen

© BeautyLoves | All rights reserved.
Blog Design Handcrafted by pipdig