10 maart 2015

Wedding series: invitations

Wedding Series

Ik zei het al in ons conceptstuk, onze uitnodigingen zijn - letterlijk - van eigen hand. Tegenwoordig zijn er zeer veel opties, je kan zelfs volledig digitaal gaan, maar een papieren uitnodiging voelt net wat authentieker. In plaats van ze te laten drukken, hebben we ervoor gekozen om ze zelf te zeefdrukken.

We konden hiervoor terecht bij de open zeefdrukplaats van Gezeever in Antwerpen, die ik hierbij nog eens wil bedanken voor de ontvangst, de ruimte en de mogelijkheid om onze uitnodigingen te zeefdrukken. Uitgerekend op valentijn trokken we naar Antwerpen en propte ik er zelfs nog een half uurtje speedshoppen tussen (klik hier voor mijn instahaul) voor we effectief bij Gezeever aan de slag gingen. Op voorhand kochten we ons eigen papier en enveloppen bij AVA, de inkt krijg je tegen betaling bij Gezeever en je betaalt natuurlijk ook voor gebruik van de ruimte.

Voor wie er nog niet mee bekend is, zeefdrukken is een doordruktechniek waarbij er wordt gewerkt met een raamwerk waarover dan een soort van gaas wordt gespannen. Over dat gaas komt een lichtgevoelige inkt en dat zet je samen met je ontwerp op film boven een belichtingstoestel. Je tekst of tekening wordt op die manier gevormd in het raam en dan kan je aan de slag met de inkt en het papier.

Ik ben zelf absoluut geen kenner, dus ik heb ook vooral gediend: papier klaargelegd, geholpen met de positionering, de gezeefdrukte stukken op het droogrek gelegd en gezorgd dat alles net wat vlotter ging. Het is wel een arbeids- en vooral tijdsintensief proces, zeker als je werkt met meerdere kleuren. In dat geval moet je in fases werken  - een kleur zeefdrukken, het papier laten drogen, het raam uitwassen en klaarmaken voor de volgende kleur en dan begint het hele proces weer opnieuw. En dat op hakken. Ik ben niet te beroerd om toe te geven dat ik het proces had onderschat.

Uiteindelijk zijn we ruim drieënhalf uur bezig geweest aan ons zeefdrukproject en hebben we ongeveer 40 uitnodigingen gedrukt. Dat zijn er meer dan we nodig hebben, maar dat laat ons wel toe om de beste exemplaren eruit te kiezen en ze op maat te snijden.

Alles tesamen hebben onze uitnodigingen op die manier een 100 euro gekost, inclusief papier en enveloppen, transparante film, gebruik van het atelier van Gezeever, inkt en verzending. Niet slecht! Tegen de tijd dat dit online staat, hebben alle genodigden hun uitnodiging ontvangen, dus ik hoop op positieve respons :-)


Nadien waren we compleet uitgehongerd en aangezien Gezeever niet ver van De Burgerij in Berchem ligt, zijn we daar nog een burger gaan verorberen. Het zat er goed vol ('t was valentijn, remember?) maar we hadden geluk en konden nog net het allerlaatste tafeltje krijgen. En dat het gesmaakt heeft, hoef ik er waarschijnlijk niet bij te zeggen :-)

Meer Wedding Series? Hier vind je alle verschenen artikels op een rij!
Share:

8 opmerkingen

 1. Oh leuk concept die Gezeever! Ik wil ook echt eens zeefdrukken :) Toffe invites!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie uitnodiging, leuk en origineel!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi gedaan :) En dat op hakken, inderdaad ;D

  Met zeefdrukken heb ik geen ervaring, maar jaren geleden was ik wel graag bezig met 'papier scheppen'. Daar kan je ook echt prachtige dingen mee maken.

  Mezelf kennende, zou ik alleen al over het lettertype dat ik zou kiezen, blijven twijfelen. Maar ik denk dat het hele proces bij jullie al bij al vlot is verlopen. Ik zou het ook onderschatten, hoor :)

  Goeienacht :D

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Maar zo origineel zeg! En heel mooi resultaat, lekker clean.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heel apart om dmv van dit zelf ontworpen uitnodigingen te versturen.
  Ik weet wel zeker dat als jullie dit hadden laten maken veel meer geld kwijt waren want dat is zo duur.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een leuk idee. Het is ook origineel omdat er een stukje van jullie in zit en dat het niet zomaar werd 'gekocht' :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. toffe kaartjes! en damn die burger..

  BeantwoordenVerwijderen

© BeautyLoves | All rights reserved.
Blog Design Handcrafted by pipdig