15 augustus 2016

Food: tzatziki & Griekse salade

Greek food

Hoewel ik jullie in elke persoonlijke blogpost doodgooi met foto's van mijn eten (sorry), is het al even geleden dat er nog een foodpost online kwam. Deze is er eentje op aanvraag, gezien ik in mijn weekly vlogs liet zien dat ik in de voorbereidingen voor een barbecue Griekse salade en tzatziki had gemaakt.

Misschien dat het voor wat inspiratie kan zorgen als je zelf de barbecue bovenhaalt in een van de komende dagen. Uiteraard zijn dit maar mijn eigen recepten - en eigenlijk durf ik het niet eens recepten noemen, haha.

Tzatziki

Het meeste werk kruipt er in de tzatziki - als ik grotere hoeveelheden wil, maak ik het graag zelf omdat het dan echt veel goedkoper is dan in de supermarkt. Het is ook eenvoudiger om er een volledige kom van te maken, dan een portie van 100 gram - met de gedachte: als ik er dan toch al het werk in steek, kan het maar beter een goede portie zijn :D Tzatziki is een heerlijke, frisse dipsaus die voor mijn smaakpapillen prima past met een gekruid stukje vlees dat recht van de barbecue komt en die ik ook graag eet met een stukje brood.

Ik kocht een grote pot Griekse yoghurt (1 kg) en een komkommer. Misschien lijkt een kilo yoghurt veel, maar doordat de yoghurt nog moet uitlekken, wordt het resterende volume een pak kleiner. Olijfolie, peper, zout en knoflook had ik thuis nog liggen. Zoals ik al zei: dit is mijn versie - er zijn mensen die ook munt aan hun tzatziki toevoegen, maar da's persoonlijke voorkeur (of gewoonte).

Tzatziki

Tzatziki

Tzatziki

Tzatziki

Ik begin altijd met de yoghurt te laten uitlekken. Griekse yoghurt is sowieso al dikker dan gewone natuuryoghurt, maar omdat ik mijn tzatziki graag in dikkere en vastere vorm eet, laat ik de Griekse yoghurt uitlekken in een zeef met een (oude) keukenhanddoek. Maak met je rechterhand een vuist en houd de handdoek daartussen vast, zodat de yoghurt in de handdoek in een bolletje hangt. Met je linkerhand knijp je er dan nog meer water uit, totdat de yoghurt een stevigere, maar nog romige textuur krijgt. Schep de yoghurt in een kom - restjes yoghurt op de handdoek was je zo weg met wat water en het wasmachine doet later de rest.

Tzatziki

Tzatziki

Tzatziki

Dan volgt de komkommer. Met een dunschiller ontdoe je deze van zijn schil en snijd je hem in de lengte in kwarten. De middelste zaadjes bevatten het meeste water dus die snijd je weg. Wat overblijft, rasp je in fijne stukjes. Ook de komkommer laat je even uitlekken - gooi er wat zout over, dat helpt het hele proces. Daarna duw je met een lepel nog het overtollige water weg en kan de geraspte komkommer bij de yoghurt.

Tzatziki

Geen tzatziki zonder knoflook! Ook hier kan je naar eigen smaak werken - voor deze hoeveelheid tzatziki neem ik meestal drie teentjes knoflook die ik schil en pers.

Tzatziki

Ook de geperste knoflook voeg je toe aan de yoghurt, samen met een flinke scheut olijfolie, peper en zout. Goed mengen en eventueel nog verder op smaak brengen met wat extra zout of peper, naar eigen gelieven. Op zich kan je de tzatziki onmiddellijk opeten, maar ik vind hem altijd nét wat lekkerder als de smaken een uurtje (of langer) hebben kunnen trekken. Als je de tzatziki aan tafel serveert, kan je er in het midden nog enkele dunne schijfjes komkommer en/of enkele zwarte olijven op leggen als versiering. Voorzie een lepel en laat iedereen zelf zijn tzatziki opscheppen.

Griekse salade

Griekse salade

Griekse salade

Ook van de Griekse salade is er volgens mij geen standaardrecept. Dit is hoe ik hem maak, maar je kan ook kiezen voor rode ui in plaats van lente-uitjes en spelen met kruiden. Ik gebruik een halve komkommer, twee tomaten, een lente-ui, bieslook, feta (ik koop de mijne vaak in de Lidl, het merk heet Eridanous) en een bokaal olijven (ik had geen zwarte olijven meer, dus ben voor groene gegaan). Het is supersimpel: snijd alles in stukken. Zoals je ziet snijd ik zelf de tomaten in grovere (driehoekige) stukken, ik vind dat wat authentieker overkomen dan fijne schijfjes. De komkommer snijd ik in de lengte in helften en dan in dunne schijfjes, de feta in kleine blokjes en de lente-ui in fijne stukjes.

Griekse salade

Voor de afwerking kan je kiezen voor olijfolie, maar ik kies zelf eerder (een schande, ik weet het) voor slaolie. Ik giet er ook wat witte balsamicoazijn bij, omdat ik dat lekkerder vind dat gewone azijn. Qua verhouding gebruik ik net iets meer olie dan azijn, maar dat is iets dat je zelf even moet testen en proeven wat jij het lekkerste vindt. Tot slot kruiden met wat peper en zout en dan alles mengen. Ook hier geldt: het wordt alleen maar lekkerder als je de salade even op voorhand kan maken, zodat de smaken zich kunnen mengen. Smakelijk!
Share:

12 opmerkingen

© BeautyLoves | All rights reserved.
Blog Design Handcrafted by pipdig