11 september 2016

The Basics: kwasten reinigen

Kwasten reinigen

Back to basics vandaag! Geen spannende nieuwe make-upcollecties of limited editions, maar wel een artikel over hoe ik mijn geliefde make-up tools reinig. Ik verkies al jaren echte kwasten boven de sponsapplicators die je bij de meeste oogschaduwpaletjes krijgt. Los van het feit dat ik liever geen stuk plastiek omgeven door een millimeter spons over delicate oogleden kras, geven kwasten mij een beter en preciezer resultaat.

Alleen... kwasten zijn nog steeds niet zelfreinigend. Ik dacht even een mirakeloplossing te hebben gevonden toen ik een heuse brush cleansing machine spotte in deze video van shaaanxo, maar helaas... het was toch niet helemaal dat. Aangezien ik bijna dagelijks make-up draag, heb ik er mij tegenwoordig op toegelegd om wekelijks een grondige reiniging te doen. Enkele jaren geleden was dat nog anders: ik had toen onder meer een vijftal foundationkwasten in roulatie en kon het mij permitteren om de was even uit te stellen. Nadat ik mijn kwastencollectie Marie Kondo-gewijs uitdunde, ben ik daarvan afgestapt. Nu reinig ik mijn kwasten zowel dagelijks als wekelijks. Voor wie eraan twijfelt: ja, het is noodzakelijk om je kwasten regelmatig te wassen - aangekoekte make-up is een broeihaard voor bacteriën!

Dagelijkse opfrisbeurt - Omdat mijn kwastencollectie niet onuitputtelijk is en ik graag meerdere kleuren oogschaduw gebruik, spray ik tussendoor met de Park Avenue (voormalig Barbara Hofmann) kwastenspray. Ik koop mijn voorraadje altijd bij Di, waar Park Avenue exclusief te koop is. De kwastenspray bevat een hoge dosis alcohol en krijgt mijn kwasten vrij goed proper met een minimale inspanning. Met een tissue als ondergrond spray ik rechtstreeks op de kwast en veeg deze proper in de tissue. De make-up blijft dan achter in de tissue en de volgende dag kan ik de kwasten opnieuw gebruiken. Ik denk dat zoiets als de befaamde Cinema Secrets spray vrij gelijkaardig is, maar de Park Avenue kwastenspray is wel heel wat goedkoper. Ook de MAC Brush Cleanser is hier ten huize BeautyLoves al een aantal keer gepasseerd, maar dat was onder meer door de spilzieke verdeeldop geen overweldigend succes.

Wekelijkse reiniging - Zo'n dagelijke opfrisbeurt is eigenlijk maar een kattenwasje, dus een keer per week - op zondag! - haal ik het grof geschut boven. Ik heb heel lang babyshampoo gebruikt - zowel die van het Kruidvat huismerk als de Zwitsal zeepvrije wasgel werken prima! - maar schakelde een tijdje geleden over naar de Park Avenue zeep voor make-upkwasten. Op een of andere manier vind ik zo'n solide blok zeep erg goed werken en worden mijn kwasten er superproper van, ook de dikkere kabukikwasten die vol foundation hangen. Ik doe er ook best lang mee, het duurt zo'n zestal maanden voor de kwastenzeep volledig op is. Ik maak mijn kwasten goed nat (enkel de haren, voor alle duidelijkheid, probeer de rest van je kwast niet nat te maken want dat is nefast voor het handvat) en draai dan in cirkelende bewegingen over de kwastenzeep. Daarna kan je de make-up er uit masseren en de zeep laten opschuimen door er wat water aan toe te voegen. Ik zorg er tot slot altijd voor dat ik mijn kwasten zeer grondig uitspoel, zodat niet enkel alle make-up maar ook alle zeepresten volledig verwijderd zijn.

Dan geef ik de haren nog een goede neep, zodat er zo weinig mogelijk water achterblijft en is het tijd om ze in droogformatie te leggen. Ik leg mijn kwasten steeds horizontaal neer en breng ze in vorm door er wat WC- of keukenpapier en plakband om te wikkelen. Minder mooi en fancy dan een brush guard (zo'n kokernetje dat je over je kwasten schuift), maar in feite doet het hetzelfde. Mijn kwasten behouden zo hun vorm en het papier slorpt eventueel overtollig water nog op. De droogtijd hangt een beetje af van de dikte van de kwast: kleinere oogkwasten hebben enkele uren nodig, dikke gezichtskwasten laat ik meestal een nachtje drogen en dan zijn ze meteen klaar voor de volgende ochtend. Het is een van minst leuke beautyklusjes, maar het voelt steeds goed om een vers stel kwasten te kunnen gebruiken.

Hoe vaak wassen jullie je kwasten? Deel gerust jullie cleansing tips in de comments!

Disclaimer: dit artikel bevat geen gesponsorde content. Samples worden geheel vrijblijvend ter beschikking gesteld, zonder voorwaarde van of garantie op publicatie. De volledige disclaimer lees je hier.
Share:

10 opmerkingen

 1. Ik pas dezelfde techniek toe :) Voor het wassen heb ik me wel zo'n Sigma handschoen met reliëf aangeschaft waardoor het nog sneller gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ah ja, daar ben ik ook nog benieuwd naar. Sneller is altijd beter in dit geval :D

   Verwijderen
 2. Ook hier is zondag kwastenwasdag, soms komt het er niet van maar over het algemeen was is mijn kwasten echt elke zondag.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik gebruik een milde shampoo, goed idee om er papier rond te wikkelen !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Merci! Heb het jaren geleden eens geprobeerd en altijd zo blijven doen.

   Verwijderen
 4. Ik gebruik altijd een stuk hotelzeep (of een andere goedkope blok zeep). Werkt ook goed! :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Denk echt dat het helpt als je een blok zeep gebruikt ipv vloeibare zeep!

   Verwijderen
 5. Ahum, ik heb mijn kwasten nog nooit gewassen. Wel met zo'n spray (die van het huismerk Sephora is goed en ruikt lekker), maar nog nooit grondig met zeep. Een werkpuntje dus ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb nog wat restjes van de Barbara Hoffman spray en zeep en die gebruik ik in combinatie met de Sigma cleansing mat :-). Tof vind ik het niet, maar het is wel noodzakelijk.

  BeantwoordenVerwijderen

© BeautyLoves | All rights reserved.
Blog Design Handcrafted by pipdig