11 december 2016

Ontharen: mijn ervaringen!

Philips Lumea

Scheren, epileren, waxen tot IPL toe... intussen heb ik allemaal wel geprobeerd! Soms was ik een beetje bang en had ik bepaalde vooroordelen - "Waxen? Brrr, dat moet pijn doen!" -  maar beet ik toch door, speciaal voor de blog. Dan moest ik achteraf toegeven dat ik mij eigenlijk voor niets zorgen maakte. 

Tot op de dag van vandaag heb ik echter nog geen uitgesproken voorkeur en gebruik ik meerdere technieken door elkaar. Ik zet vandaag even mijn ervaringen en de pro's en contra's op een rijtje!

Ontharingscrèmes - Hier is het allemaal mee begonnen, indertijd, want dit was wat mijn moeder toen gebruikte. Ergens is zo'n ontharingscrème wel gemakkelijk: je koopt telkens een nieuwe tube en bijbehorend spateltje en hebt geen andere mesjes of toestellen nodig. Je kan het ook zo goed als overal gebruiken, maar moet het wel lang genoeg laten inwerken. Daarna schraap je met het spateltje de crème van je huid en spoel je af - door de chemische reactie van de crème op je huid lossen de haartjes heel gemakkelijk. In een notendop: easy peasy, geen snijwondjes of ingegroeide haartjes en een glad resultaat.

Toch ben ik vrij snel van de crèmes afgestapt en wel om verschillende redenen. Eerst en vooral heb je al vrij veel crème nodig als je meerdere zones wilt ontharen, gezien er toch een redelijk goede laag op moet zitten. Ten tweede moet je zo'n crème best lang laten inwerken, ik herinner mij dat het gemiddeld zo'n 10 minuten was en daar sta je dan te wachten en af te tellen, een beetje immobiel met je benen of oksels vol crème. Ten derde komen de haartjes vrij snel terug, want ze worden niet aan de wortel uitgetrokken. Dan is 10 minuten inwerktijd eigenlijk best lang in verhouding tot het beperkte resultaat. Tot slot, mijn belangrijkste reden: ontharingscrème stinkt, ook al pompen ze er nog zoveel bloemenparfum in.

Scheren - Dus stapte ik na een tijdje over naar scheermesjes. Ik heb vanalles geprobeerd, van standaard wegwerpmesjes over mesjes met een blok zeep errond tot verwisselbare mesjes en van huismerken tot A-merken. Tot op vandaag is dit een van de methodes die zijn blijven hangen in mijn badkamer en dat vooral omwille van de snelheid. Hoewel goede mesjes allerminst goedkoop zijn, is het iets dat je vrij snel 'erbij kan pakken' in de douche en waarvoor je eigenlijk weinig tools nodig hebt, namelijk een mesje en een beetje behendigheid. Ik ben tot de conclusie gekomen dat ik het beste resultaat heb met een scheerkop die bestaat uit 5 mesjes, want daarmee krijg ik amper snijwondjes. Ga ik naar minder mesjes en dus een kleiner scheeroppervlak, dan stap ik gegarandeerd de douche uit met bebloede benen. 

Scheergel en -crème is inmiddels niet meer aan mij besteed, hoewel ik dat vroeger wel gebruikte. Tegenwoordig houd ik het bij mijn douchegel of -schuim die ik multifunctioneel inzet om de haartjes wat te verzachten voor het scheren. Vervang regelmatig je mesje - botte mesjes zijn een no no, want die irriteren de huid en kunnen sneller voor wondjes zorgen.

Groot voordeel van scheren: het gaat snel en het resultaat is ultraglad. Maar ook hier: de haartjes worden vlak aan de huid afgeschoren maar groeien dan vrolijk verder en komen binnen een dag of twee weer boven het huidoppervlak piepen.

Epileren - Mijn epilator, dat was mijn eerste big girl aankoop. Ik had als jongvolwassene geld gespaard van mijn vakantiewerk en koos heel bewust voor een methode waarmee ik mijn beharing wat grondiger kon aanpakken. En hoewel ik best wel wat centjes neertelde voor mijn fancy epilator, heeft het toestel zijn waarde meer dan bewezen. Tien jaar na aankoop werkte het namelijk nog steeds zonder haperen! 

Ook mijn epilator is de dag van vandaag een trouwe compagnon. Inmiddels heb ik mijn eerste toestel ingeruild voor een meer hedendaags model, maar ik blijf wel overtuigd van de werking ervan. Mijn huidige epilator kan ik opladen en draadloos gebruiken, wat me de nodige bewegingsvrijheid geeft. Tegenwoordig zijn verschillende toestellen waterproof zodat je ze ook onder de douche kangebruiken. Er zitten verschillende koppen bij zodat je deze kan aanpassen naargelang de zone die je wilt epileren. Veel mensen worden afgeschrikt door de pijn die epileren met zich meebrengt. Ik gebruik het toestel voornamelijk voor mijn benen en ik moet zeggen dat ik het eigenlijk - en zeker na al die jaren - absoluut niet pijnlijk vind. Soms is mijn huid iets gevoeliger dan anders, maar nooit voel ik echte pijn. Meer gevoelige zones (oksels en bikinilijn) zijn een geval apart. Ik durf mijn bikinilijn epileren, maar dan moet ik toch wel op mijn tanden bijten en het stukje per stukje aanpakken - aangenaam is het allerminst!

Als je het aandurft om te epileren, vind ik het wel een fijne methode. Je kan het gemakkelijk thuis doen, je toestel gaat heel lang mee en je moet geen mesjes vervangen, dus je vermijdt bijkomende kosten. De epilator trekt de haartjes eigenlijk van bij de wortel uit en dus blijft je huid ook langer glad. Hoe lang, dat hangt een beetje van je beharing en de groeisnelheid af. Hoe regelmatiger je epileert, hoe minder haartjes weerkeren en hoe minder snel ze groeien. Bij mij zit het op ongeveer een week - in advertenties dwepen ze met benen die tot vier weken haarvrij zijn, maar dat lijkt me eerlijk gezegd een utopie.

Minder leuke kanten: ik mis af en toe wel eens een haartje dus de methode is niet helemaal foolproof. Ook heb ik soms last van ingegroeide haartjes - dat kan je vermijden door vooraf en tussenin regelmatig te scrubben.

Philips LumeaIPL - Oftewel Intense Pulsed Light. Het is een methode die wordt gebruikt met toestellen als de Philips Lumea: de lichtpulsen zorgen ervoor dat de haarwortels in een rustfase terechtkomen, waarna de groei wordt afgeremd. Met regelmatige sessies kan je zo tot 8 weken haarvrij blijven, wat een geweldig resultaat is.

Enkele jaren geleden testte ik al een gelijkaardig toestel van een ander merk voor de blog en dat viel me allemaal heel goed mee. Ik was even bang voor pijnlijke flitsen, maar dat bleek absoluut onterecht. De lichtpulsen focussen zich op je haartjes en je voelt als dusdanig geen pijnscheut of brandend gevoel op je huid, enkel een beetje warmte - oef! In vergelijking met een epilator is een IPL-toestel dus wel pijnvrij te noemen en daarom ook wel gemakkelijk voor allerlei gevoelige zones.

Ik mocht het toestel toen twee maanden uitlenen en kon op die korte tijd toch al een verschil in beharing en groei vaststellen. Het ding met IPL is natuurlijk wel dat je nooit hélemaal haarvrij bent - nadat ik het toestel had ingeleverd, is de haargroei na verloop van tijd terug in de 'normale' cyclus beland. Als je het toestel echter koopt, kan je regelmatig een onderhoudsbeurt uitvoeren waardoor je het effect ten volle kan behouden én dan kan je inderdaad vrij lang haarvrij blijven omdat het toestel zich richt op de groeicyclus en deze letterlijk van bij de wortel wordt aangepakt. Ook heb je met IPL geen last van ingegroeide haartjes, wat het een zo goed als perfecte methode maakt.

Helaas werkt IPL niet bij iedereen: als je te lichte haren hebt of een te donkere huid, dan 'pakken' de lichtpulsen niet. Je gaat dus best even na of jouw huids- en haarkleur matchen met IPL. Evenmin is het een lichtzinnige aankoop, want zo'n toestel kost toch best wel wat geld en het is vooral het feit dat je dat er in één keer aan moet uitgeven. Niet iedereen wil dat doen, zeker niet zonder het toestel eerst te hebben getest, wat ik absoluut kan begrijpen. Ik ben indertijd niet tot effectieve aankoop overgegaan omdat we net middenin onze bouw zaten - je begrijpt dat ik dat geld elders aan moest besteden. Feit is wel: eens voorbij de aankoopfase ben je zeer lange tijd gesteld en heb je geen extra tools of stukken nodig.

Wat me opvalt aan de nieuwe Philips Lumea in het filmpje, is dat hij zo compact én draadloos is. In vergelijking hiermee was het IPL-toestel dat ik vier jaar geleden testte een heuse tank! Ik kan alleen maar vaststellen dat de technologie van de IPL thuisbehandeling een ware evolutie heeft ondergaan - en dat maakt deze toestellen weer net wat aantrekkelijker, want zo kan je optimaal inzetten op flexibiliteit en het gebruik aanpassen aan jouw werkschema. 

Waxen - Met waxen kan je twee kanten opgaan: er zijn de at home systemen en er is de professionele waxbar. Beide heb ik geprobeerd! Over de at home systemen (wasstrips en koude wasrollers) ben ik helaas niet zo lovend. Wat was me dat voor een plakboel... om een of andere reden lukte het me nooit om die was egaal over mijn benen te leggen, wat weer een impact had op het resultaat. De helft van de haartjes, net als de helft van de was, bleven hangen. En nee, dat lag niet aan mijn capaciteiten, want ik deed het exact zoals de handleiding voorschreef! ;-)

Bij de pro waxbar had ik een volledig andere ervaring: ik merkte dat mijn vooroordelen totaal ongegrond waren en dat waxen eigenlijk vrij snel en pijnloos kan worden uitgevoerd. Ze werken er met verschillende soorten was, aanpasbaar aan je huidtype en de huidzones en je loopt er op korte tijd met een glad velletje terug buiten. Ook hier: als je het regelmatig laat doen, komen de haartjes minder snel terug, omdat ze van bij de wortel worden uitgetrokken. Op mijn benen deed het absoluut geen zeer, maar oksels en bikinilijn zijn wel wat gevoeliger. Gelukkig gaat het allemaal heel erg snel, wat het veel draaglijker maakt. Minder leuk: deze methode is niet zo flexibel, je moet er natuurlijk wel voor naar een salon en dat is vaak op afspraak in te plannen in de agenda.

Zo, een hele boterham! :-) Welke ontharingsmethode krijgt jouw stem?

Disclaimer: dit artikel bevat gesponsorde content, met name de video van Philips Lumea. De inhoud van het artikel is volledig van mijn hand, zonder beïnvloeding en geeft mijn persoonlijke ervaringen met de verschillende ontharingsmethodes weer.
Share:

2 opmerkingen

  1. Waxen.. ik bedoel al die ingegroeide haartjes en mijn epilady was een verschrikking heb echt met tranen in mijn ogen gestaan.. ik doe nu lekker scheren en laseren.. veel fijner!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goed dat je nu een methode hebt gevonden die voor je werkt!

      Verwijderen

© BeautyLoves | All rights reserved.
Blog Design Handcrafted by pipdig