25 juni 2018

Zelfbruinertest 2018

Zelfbruiners

Tijd voor de grote zelfbruinertest anno 2018! Volgens mij heb ik in zo goed als elk blogjaar een of meerdere zelfbruiners getest. Ik ben zelf namelijk nogal bleekjes aangelegd en met mijn bureaujob vang ik door het jaar niet al te veel zon. Als de temperatuur dan plots richting +25°C gaat en de korte kleedjes uit de kast mogen, cheat ik mij graag een weg richting een meer getaand velletje. Bruinen zonder zon, zoals dat heet.

Vooreerst een aantal algemene selftan rules:
 • Haast en spoed is zelden goed: neem steeds de tijd als je met zelfbruiner aan de slag gaat, zeker als je er nog niet erg in belezen bent - ja, ook als je zogenaamde rapid tans gebruikt! 
 • Een goede voorbereiding is het halve werk: scrub je huid zodat alle dode huidcellen worden verwijderd. Gebruik je een scrub met olie, doe dit dan een dag op voorhand, anders bestaat de kans dat de olie op je huid interfereert met de zelfbruiner. Begin dus met een propere, droge, geëxfolieerde huid en gebruik op dat moment geen bodycrème of lotion.
 • Een tanning mitt maakt een wereld van verschil: zo'n simpele sponzen handschoen is een klein mirakel. Niet alleen vermijd je dat je handpalmen donkerbruin kleuren, het vergemakkelijkt het aanbrengen en zorgt voor een egaal resultaat.
 • Less is more: vooral op de drogere zones zoals handen, knieën en ellebogen - typisch de zones waar de zelfbruiner harder 'pakt'. Smeer deze dus steeds als laatste in, met wat er nog op de handschoen rest.
Op naar de test!

Vita Liberata pHenomenal 2-3 Week Tan Mousse
125 ml voor € 45,90 bij Planet Parfum

Een tijdje geleden ontdekte ik dat Vita Liberata aka 'het merk met beste zelfbruiner' te koop was bij Planet Parfum. Deze pHenomenal 2-3 Week Tan Mousse in Medium ging diezelfde avond met mij mee naar huis!

De beloftes zijn niet mis: "Super fast drying tanning mousse with pHenO2 Technology for the longest lasting, natural-looking tan result with instant color and a tan that develops over 4-8 hours that lasts up to 2-3 weeks."

Het vergt echter enig doorzettingsvermogen: je moet de zelfbruiner maar liefst drie keer na elkaar aanbrengen, telkens vier tot acht uur laten ontwikkelen en dan ook telkens afspoelen met water. Doen als je een dagje thuis bent en in pyjama kunt sloffen, doch minder efficiënt als je agenda vol (werk)afspraken staat. Het betekent anderzijds wel dat je de Tan Mousse gemakkelijk kan opbouwen: elk laagje maakt je teint ietsje dieper en dat zonder vlekken of strepen.

De Vita Liberata pHenomenal Tan Mousse is - zoals de naam wellicht doet vermoeden - een mousse die je best aanbrengt met een tanning mitt. Er zit een zogenaamde guide colour in, wat betekent dat de mousse al een kleurtje heeft en je a) goed ziet waar je de zelfbruiner aanbrengt en b) al direct kan genieten van een instant kleurtje. Die guide colour heeft in dit geval wel een erg groene ondertoon, wat niet erg matcht met mijn 'natuurlijke' zonneteint.

Na het douchen spoelt de olijfgroene guide colour weg et voilà, daar verschijnt de natuurlijke bruine teint. Mooi, maar veel werk voor het mediumdiepe resultaat, dat het bij mij helaas amper een week uithoudt. Twee à drie weken is dus wat te hoog gegrepen, al dekt Vita Liberata zich wel in door op de flacon duidelijk te stellen dat het resultaat afhangt van je het pH van je huid. Kort gezegd: het ligt aan mij :D

Hartjes voor de droogtijd van deze Tan Mousse: het is werkelijk een kwestie van smeren en meteen terug aankleden. Gebroken hartjes voor de geur van deze Tan Mousse: de Odour Remove-technologie faalt hier en ik ruik bij het ontwikkelen van de teint toch echt sterk naar koekjes, de typische DHA-geur. Eveneens gebroken hartjes voor de vlekken op mijn lakens - gelukkig wassen ze er van de eerste keer uit!

St. Tropez Purity Bronzing Water Mousse
200 ml
St. Tropez Purity Face Mist
80 ml 

De Purity-lijn van St. Tropez trok mijn aandacht omdat het expliciet stelt dat het geen vlekken nalaat op lakens of kledij, een euvel waar veel andere zelfbruiners last van hebben. Ik kocht de mousse voor het lichaam en de spray voor het gezicht. De hele Purity-lijn is geoptimaliseerd voor een frisse, aangename en gemakkelijke applicatie.

De Bronze Water Mousse zit vloeibaar in de flacon, maar transformeert naar een mousse van zodra je de formule oppompt. Ook bij deze is een tanning mitt een must, al heb je geen enkele guide colour. Het voordeel is dat alles heel natuurlijk gaat, je vlekken vermijdt en je de zelfbruiner niet moet afspoelen, het nadeel is dat je toch even moet opletten om te zien of je wel alle zones hebt behandeld. De formule droogt vrij snel op, maar heeft wat meer tijd nodig dan de Vita Liberata Tan Mousse.

De Face Mist is net iets eenvoudiger te gebruiken: enkele keren sprayen over je gelaat, en klaar! Het werkt zowel onder als over make-up en werkt dan ook als een fixeerspray.

Bij het aanbrengen valt meteen het exotische parfum op, een meerwaarde ten opzichte van andere zelfbruiners. Bij het ontwikkelen van de teint is er in de verte wel wat DHA te bespeuren, maar dat valt goed te verdragen. De Purity-lijn geeft een medium, naturel en goudkleurig resultaat, zowel op lichaam als op gelaat. Het vergt echter wel wat opvolging, pakweg een keer per week moet ik deze bijsmeren, want na enkele dagen begint hij te vervagen.

Hartjes voor het gebruiksgemak van de Purity-zelfbruiners: er is nauwelijks transfer op lakens en kledij, enkel op mijn kussen merk ik regelmatig vlekken, omdat ik mij 's nachts neig te wikkelen in het deken en zo wat meer zweet. Gebroken hartjes voor de verkrijgbaarheid wegens niet te koop in België. Ik kocht deze bij Superdrug in Londen, maar je kan ze ook op verschillende webshops bestellen.

St. Tropez Tan Mousse in Dark
200 ml 

Omdat ik wel eens het verschil wilde zien met de Purity-lijn, kocht ik ook de St. Tropez Tan Mousse in Dark. Er is tegenwoordig ook een Extra Dark, maar daarvoor had ik het lef niet, haha.

De Tan Mousse in Dark is eveneens een mousse, ditmaal wél met guide colour. Je lijf krijgt dus een instant donker en diepbruin tintje. Dark staat zonder overdrijven gelijk aan twee weken tropische vakantie!

Met een tanning mitt brengt deze mousse gelijkmatig en gemakkelijk aan, maar na het ontwikkelen moet je hem echt wel afspoelen, want lakens en kledij zijn anders niet veilig. Ook de DHA-geur is, althans voor mijn neus, overduidelijk aanwezig. Het resultaat is echter zodanig opmerkelijk, dat ik de koekjesgeur voor lief neem. Ik kan goed een week verder met slechts een applicatie, daarna moet ik goed scrubben en alles verwijderen, of bijwerken.

Hartjes voor de fantastische en diepe teint die je met slechts een laagje krijgt. Gebroken hartjes voor - je raadt het al - de verkrijgbaarheid, de geur en de vlekken op mijn lakens. Ook deze laatste wassen er echter zonder problemen uit.

TanOrganic Self Tan Oil
100 ml voor € 38,50 bij Ici Paris XL

Deze TanOrganic Self Tan Oil was waarschijnlijk de grootste verrassing uit het rijtje. Bij zelfbruiners denk ik vooral aan lotions en mousses, maar niet aan een olie.

Toch werkt deze Self Tan Oil perfect! Het is de enige zelfbruiner waar een tanning mitt niet - ik herhaal: niet! - nodig is. Wél moet je nadien je handen uiterst grondig wassen, anders is het risico op bruine handpalmen reëel.

Omdat de olie transparant is, moet je je hoofd erbij houden en alles goed insmeren. Máár... alles gaat echt vanzelf en ik bespeur nadien geen overdadige vlekken. Met ingrediënten als aloë vera is de Self Tan Oil tegelijk zeer hydraterend, een fijn extraatje. De olie blijft wel nog lang op mijn huid liggen - smeren en meteen aankleden is hier niet aan de orde.

Deze Self Tan Oil geeft met een laagje een vrij naturel, gouden effect. Wil je het graag wat dieper en intenser, leg je best meteen twee laagjes olie op de huid. Na een kleine acht uur ontwikkelen, kan je genieten van een getaande huid. Het resultaat houdt enkele dagen aan, dan moet je bijwerken.

Heel veel hartjes voor hoe ongelooflijk transferproof en geurvrij deze olie is: hij vlekt totaal niet, noch bij het ontwikkelen, noch nadien. Ik neem ook absoluut geen DHA-geur waar, een prestatie van formaat voor een zelfbruiner! Gebroken hartjes voor de verpakking: de lange, smalle (lees: wankele) flacon dondert bij mij ongetwijfeld nog eens op de grond. Met slechts 100 ml krijg je hier het minste inhoud en stelt hij op dat vlak wel wat teleur.

Disclaimer: dit artikel bevat geen gesponsorde content. Samples worden geheel vrijblijvend ter beschikking gesteld, zonder voorwaarde van, noch garantie op, noch in ruil voor publicatie. De volledige disclaimer lees je hier.
Share:

8 opmerkingen

 1. Gelukkig hoef ik niet te gebruiken met mijn geteinte huid!
  Ik kan wel begrijpen dat er mensen zijn dit dit gebruiken om geteint te willen zijn.

  Xoxo

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik ben helaas erg bleek dus ik heb wat hulp nodig. Wees blij dat je het niet nodig hebt! :-)

   Verwijderen
 2. Bedankt voor de uitgebreide review :-).
  Als het op zelfbruiners aankomt ben ik nogal lui, dus die van Vita Liberata die je 3 keer moet aanbrengen zal niks voor mij zijn ;-). Momenteel gebruik ik die van Sisley (zeker niet slecht), maar als deze op is zal ik misschien overschakelen op een van de andere zelfbruiners benoemd in je artikel. Die handschoen zou ik me ook wel willen aanschaffen, lijkt me praktisch.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, het is dat, minimale inspanning voor maximaal effect ;-) Ik gebruik die van Vita Liberata nog wel, maar dan slechts een keer. Dan vervaagt het sneller, maar goed,...
   Zo'n handschoen is erg aan te raden. Tegenwoordig ook bij de drogisterij te vinden en echt de moeite. Ook veiliger voor je handpalmen :-)

   Verwijderen
 3. Loving Tan is ook een goeike maar mijn favoriet is Bondi Sands. Die geeft een heel natuurlijke kleur en blijft ook bijna een week.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor de tips! Bondi Sands noteer ik als volgende aankoop :D

   Verwijderen
 4. Mijn benen kunnen wel wat hulp gebruiken ;) Die olie lijkt me heel interessant!! Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen

© BeautyLoves | All rights reserved.
Blog Design Handcrafted by pipdig