10 mei 2020

Keratosis pilaris: scrub & rub

Keratosis pilaris

Als jong meisje werd ik geconfronteerd met bultjes op mijn bovenarmen. Een beetje zoals kippenvel, maar dan een constante vorm. Soms leken het ook wel puistjes - en ik, als onverbeterlijke 'pitser' kon het dan natuurlijk niet laten om ze uit te knijpen, haha. Mijn moeder had ze ook en vertelde dat meer mensen er last van hadden en dat ik er niets aan kon doen.

Intussen hebben die bultjes een naam gekregen: keratosis pilaris, een huidaandoening waar je helaas niet van kan genezen. De echte oorzaak is niet gekend: het wordt gecategoriseerd als een genetische, erfelijke aandoening (de kans is dus groot dat meerdere mensen in eenzelfde familie het hebben) en komt vaak voor bij een droge huid of wanneer je last hebt van allergieën of eczeem.

Wát er precies gebeurt met de huid, is wel geweten: als gevolg van een overproductie van keratine in de huid, blokkeren de haarzakjes en leidt dat tot verstoppingen. Die verstoppingen zorgen voor een verhoorning - zeg maar lokale verdikking - en uiten zich in een ruwe, oneffen huid met huidskleurige of rode bultjes. Die bultjes kunnen soms verder ontsteken en dan krijg je iets dikkere puskopjes die op acné lijken (en die de pitser in mij niet kan weerstaan).

Keratosis pilaris valt dus niet te genezen, al kan het soms met ouder worden verminderen of zelfs verdwijnen. An sich is deze huidaandoening niet erg, en al helemaal niet gevaarlijk. Maar erg mooi vond ik het niet en ik voelde er mij best onzeker over, zeker als opgroeiende tiener. Gelukkig kan je er wel iets aan doen - want hoewel het niet te genezen valt, heb ik het met de juiste huidverzorging kunnen minimaliseren en lijkt het goed onder controle.

Keratosis pilaris

Keratosis pilaris

Scrub and rub, daar komt het in essentie op neer. Minstens een keer per week neem ik mijn lijf onder handen met een goede scrub en werk ik dat deftig in - overal, maar in het bijzonder op de achterkant van mijn armen, waar de keratosis pilaris zich manifesteert. Het scrubben blijkt bijzonder effectief om de dode huidcellen te verwijderen en dat heeft een positief effect op de zicht- en voelbaarheid van de bultjes.

Ik ben zelf fan van zout- of suikerscrubs, al helemaal in combinatie met voedende oliën. De Clarins Tonic Sugar Polisher is een grot pot vol scrub goodness. Hier zit zowel zout als suiker in, met de bedoeling de huid ultraglad achter te laten. De essentiële oliën (munt, geranium en rozemarijn) geven daarbij zowel lichaam als geest een oppepper en hazelnootolie en karitéboter zorgen tot slot voor een extra voedend effect. Deze Polisher droogt de huid dus niet uit - je merkt vanzelf dat de scrub tegelijk exfoliërend als voedend werkt. Als ik dat oppeppende gevoel wilt verlengen, gebruik ik de bijpassende douchegel, want de Clarins Tonic Bath & Shower Concentrate bevat diezelfde blend van munt, geranium en rozemarijn - heerlijk!

Mijn Clarins Polisher is nog niet helemaal leeg, maar de back-up staat al klaar. Toegegeven, ik kocht deze Herbivore Coco Rose Body Polish vooral op het uiterlijk - verschoning, aan roze kan ik niet weerstaan! - maar gelukkig is ook deze de juiste combinatie van scrub en olie. De medium scrubdeeltjes worden hier gedragen door een blend van kokosolie en Marokkaanse roos, dus het is iets minder oppeppend dan die van Clarins, maar zeker zo luxueus te noemen.

Keratosis pilaris

Nadien is het een kwestie van smeren: een doorgedreven hydratatie helpt echt om de keratosis pilaris onder controle te houden. Ik ben zelf een avonddoucher en vind het heerlijk om helemaal ingeboterd in mijn pyjama te springen en dan de zetel in te duiken - ik heb het gevoel dat mijn huid er dan extra lang van kan profiteren.

Ik heb een selectie van rijke, hydraterende bodycrèmes in mijn kast liggen en roteer een beetje naargelang mijn humeur. Het sleutelingrediënt blijkt karitéboter te zijn! De L'Occitane Ultra Rich Body Cream bevat 25% karitéboter en biedt een langdurige hydratatie aan - een beetje zoals mijn favoriete handcrème van het merk, maar dan voor het ganse lijf. Deze verpakking is toevallig een limited edition uit een kerstcollectie, maar het product zelf is het ganse jaar door te koop. Ook de Clarins Moisture-Rich Body Lotion bevat karitéboter, samen met perzikmelk, oranjebloesemwas en kokosolie, maar ook met een specifiek skin-smoothing complex dat nog eens extra de dode huidcellen laat verdwijnen. Zo wordt het exfoliërende effect van de scrub nog eens versterkt. De handige knijptube maakt het heel hygiënisch werken en dat is ook het geval bij de Paula's Choice Daily Replenishing Body Cream. Die laatste is een degelijke allround bodycrème met ceramiden, karitéboter en anti-oxidanten, die eveneens de juiste hydratatie voorziet. Bij Paula's Choice kan je trouwens nog meer crèmes vinden die specifiek om keratosis pilaris gericht zijn: de 2% BHA Body Spot Exfoliant en de Skin Revealing Body Lotion 10% AHA zijn crèmes met bijkomend exfoliërende ingrediënten, die dus net als de body lotion van Clarins een eigen exfoliërend effect hebben, bovenop de hydratatie die ze bieden.

Het belangrijkste aan deze routine is regelmaat: zolang ik op regelmatige basis scrub en smeer, merk ik dat ik de keratosis pilaris op mijn bovenarmen zeer goed onder controle kan houden. De eens zo aanwezige bultjes zijn nagenoeg verdwenen en hoewel ik er nooit volledig van verlost zal zijn, is mijn routine vrij eenvoudig aan te houden en te incorporeren in de douche, mét een overduidelijk resultaat. Ik weet dat ik niet de enige ben met deze huidaandoening, dus ik hoop dat ik hiermee een klein beetje perspectief kan bieden - een simpele routine, die goed werkt!

Clarins Tonic Sugar Polisher - 250 g voor € 46,50 (€ 41,85 met het ledenvoordeel van Clarins op hun webshop)
Clarins Tonic Bath & Shower Concentrate - 200 ml voor € 23,00 (€ 20,70 met het ledenvoordeel van Clarins op hun webshop)
Herbivore Coco Rose Body Polish - 226 g voor € 34,00
L'Occitane Ultra Rich Body Cream - 200 ml voor € 35,00
Clarins Moisture-Rich Body Lotion - 200 ml voor € 43,00 (€ 38,70 met het ledenvoordeel van Clarins op hun webshop)
Paula's Choice Daily Replenishing Body Cream - 210 ml voor € 25,00

Disclaimer: dit artikel bevat geen gesponsorde content. Samples worden geheel vrijblijvend ter beschikking gesteld, zonder voorwaarde van, noch garantie op, noch in ruil voor publicatie. De volledige disclaimer lees je hier.
Share:

4 opmerkingen

 1. Klinkt goed en ze zien er goed uit, een routine is momenteel erg belangrijk.. zeker met die zon!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het helpt alleszins! En het is meteen een beetje me-time :-)

   Verwijderen
 2. Wat een vervelende aandoening :( Gelukkig heb je het wel onder controle. Kan je dat over heel je lichaam krijgen of alleen op bepaalde plaatsen. Voor jou is het dan een must om iedere week te scrubben en smeren als je dit onder controle wil houden. Herbivore is nieuw voor mij. Heb je duidelijke voorkeuren? Je bent duidelijk een kenner van bodyproducten precies ;) Je hebt ook heel wat keuze. Ik gebruik meestal een scrub van Rituals of Collistar en mijn huidige hydraterende bodylotion is van Clarins. Ik heb op zich een makkelijke lichaamshuid. Enkel last van droogheid.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is vooral op de achterkant van de armen en billen. Sommige mensen hebben het wat meer, anderen wat minder. Bij mij is het voornamelijk op de achterkant van mijn armen zichtbaar, maar met dat scrubben is het dus wel heel goed verbeterd.
   Oh, ik switch graag tussen bodyproducten. Scrubs van Rituals en Collistar zijn hier ook al gepasseerd en ook altijd goedgekeurd. Zolang het maar goed in te werken is en voelbaar is op mijn huid, ben ik content :-)

   Verwijderen

© BeautyLoves | All rights reserved.
Blog Design Handcrafted by pipdig