25 januari 2015

FOOD: Kale chips

Kale chips

Laat ik even compleet schaamteloos meedoen met de hype: kale chips, oftewel knapperige boerenkoolstukjes uit de oven.

Nu ben ik zelf een doorwinterde chipsliefhebber. Ik eet het niet elke week, maar zet mij samen met een zak chips in de zetel en dat ding is leeg. Crunchy goodness met een kruidig smaakje - paprika of ketchup of zelfs nacho cheese -  doet het bij mij altijd.

Maar heel gezond is dat nu ook weer niet, daarom dat ik al regelmatig kies voor oven baked chips, dat dan toch al iet of wat gezonder zou moeten zijn dan gewone chips. Het kan natuurlijk nóg gezonder en toen ik in de groenteafdeling van de Delhaize een zak boerenkool zag, dacht ik: hey, kale chips, zou dat wat zijn?

De zak vergeten groenten ging in mijn winkelkar en vandaag maakte ik voor het eerst in mijn leven kale chips. Wat heb je nodig om zelf aan de slag te gaan? Boerenkool, uiteraard. Die van mij is de krullerige variant en zat netjes versneden en al in een zak van 350 gram. Ik heb zelf nog de dikke nerven weggesneden, zodat ik enkel de krullen overhield. De stukjes plaats je dan op een bakplaat met bakpapier en overgiet je met wat olijfolie. Niet te veel, want dan worden de stukjes niet zo knapperig en kan je er ook niet van eten zonder een kwak olijfolie aan je vingers te krijgen, of erger, een dikke druppel olijfolie op je shirt te morsen. Been there, done that. Ga er dan nog even met je handen in, zodat alle stukjes onder de olijfolie zitten en zorg dat alles goed is verdeeld over de bakplaat. Dan mag je de kool kruiden: ik maakte een plaat met zout en zwarte peper en een tweede plaat met zout en paprikapoeder. Een beetje variatie kan geen kwaad, dacht ik zo.

Verwarm je oven op 150°C en laat de boerenkool ongeveer 8 à 11 minuten bakken. De baktijd hangt af van je boerenkool (heel krullerig of niet?) en van je oven. Bij mij duurde het zo'n 10 minuten om de stukjes crunchy te krijgen. Laat ze zeker niet aanbranden, want dan neemt de bittere smaak in de boerenkool het over en dat is geen succes. Haal de bakplaat uit de oven, laat je kale chips nog zo'n tweetal minuten afkoelen en dan kan je er onmiddellijk van beginnen eten.

Kale chips
Links: zout x paprika - rechts: zout x zwarte peper

Kale chips zijn heel licht en knapperig en door de kruiden kan je ze een beetje naar eigen smaak maken, terwijl de echte koolsmaak op de achtergrond blijft. Laat ik echter duidelijk zijn: dit is geen dupe voor echte chips. Ik snap wel waarom ze dit kale chips noemen - het knapperige effect in je mond doet je even denken dat je een ongezonde snack aan het boefen bent - maar het is absoluut niet hetzelfde. Ik denk ook dat je niet wordt verondersteld de kale chips echt te bewaren, maar dat het eerder een instant snack is die je best ook zo snel mogelijk opeet.

Voordeel is dan weer wel dat je hiervan ongegeneerd een ganse kom mag opeten, want buiten wat olijfolie en kruiden, zit hier gewoon niets ongezonds in. Geen complete hit voor mij, maar ook absoluut geen misser. Hebben jullie al eens kale chips gemaakt? Heb je zelf nog nuttige tips?


BeautyLoves
Share:

5 opmerkingen

 1. ik had nog nooit eerder gehoord van dit recept. wel origineel :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik denk dat ik het eens ga proberen, ben benieuwd!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dit recept bewaar ik!
  Ik ken het niet.
  Lekker gezond.

  Xoxo

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik kende het ook niet, maar zou zeker een alternatief kunnen zijn voor mij (waar jij zegt, ik eet het nu niet elke week, kan ik spreken van ik eet het nu niet elke dag, maar het scheelt niet veel ;))

  BeantwoordenVerwijderen

© BeautyLoves | All rights reserved.
Blog Design Handcrafted by pipdig