23 september 2015

NYC do's & dont's

NYC

Niet dat ik mezelf nu een echte NYC expert mag noemen - ik ben er ochottekes een keer geweest - maar ik kan het niet laten mijn do's & dont's (vooral do's, eigenlijk) online te zetten. Ik zal beginnen met enkele praktische zaken.

LOGIES Ons hotel boekten we in januari via een reisbureau. Ik had op voorhand online zitten zoeken, maar het aanbod hotels in Manhattan is zó ruim, dat ik er zelf echt niet aan uit kon. De reisagent kon ons ook wat meer zeggen over de ligging en wandelafstand en daardoor kozen we voor het Ameritania hotel (230 W 54th St.). Het ligt eigenlijk vlak aan Times Square, maar net ver genoeg om niet middenin de drukte ervan te zitten. Ik vind het de perfecte locatie om heel Midtown en meer te voet te kunnen doen. Ik kan niet spreken over alle kamers, maar onze deluxe room was ruim (check de room tour in mijn vlog!), netjes en lag aan de rustigere achterzijde. We kozen bewust voor een hotel van kleinere schaal, het aantal verdiepingen blijft zo beperkt en ik krijg er minder een veestapelgevoel van. De wi-fi in het hotel is wel extra te betalen, namelijk $ 10,00 per dag per toestel, wat ik een beetje overdreven vind. Nu, op zich is dat geen ramp, want vlak naast het hotel, aan de overkant van de straat, ligt er een Starbucks en zijn er ook bankjes, dus daar kan je altijd terecht voor je portie wi-fi.

DATA EN WI-FI Persoonlijk heb ik mijn dataverbruik volledig uitgezet vanaf het ogenblik dat we in België het vliegtuig namen. Je kan ter plaatse altijd een lokale SIM-kaart en data kopen, maar eigenlijk vind ik dat een beetje overbodig. Er zijn zát plekken waar je gratis gebruik kan maken van wi-fi: zo goed als op elke hoek van de straat vind je een Starbucks en veel winkels en musea bieden het ook aan. Uiteindelijk ben je daar om van de stad te genieten, niet om 24/24 online te zijn.

CITY MAPS 2GO PRO Kopen, deze app! Er is ook een gratis versie van, maar ik weet niet goed hoe die twee zich tegenover elkaar verhouden. Ik vind dit in elk geval de beste € 4,99 die ik heb uitgegeven in voorbereiding van onze NYC trip. Van zichzelf bevat de app niet enkel een stratenplan, maar ook aanduidingen van hotels, eettentjes, metrohaltes (én de lijnen die er passeren!), ATM's, ... Zelf kan je dan ook je 'pin droppen' en iets aanduiden - ofwel iets dat al op de kaart staat, zodat je het zeker kan terugvinden, ofwel een nog ongekende locatie, zoals een specifieke winkel of restaurant. Je kan er dan ook een notitie aan koppelen, zoals het feit dat je ergens bijvoorbeeld enkel met cash kan betalen, of de openingsuren van een restaurant. Alles wat we wilden zien, hadden we op voorhand al gepind in de app, dus dat bespaart je heel wat zoekwerk eens je daar bent. En het beste van al: de app werkt volledig offline en verbruikt géén data! Het gebruikt het GPS-systeem van je smartphone om je te kunnen traceren, dus je kan effectief navigeren maar dan zonder onaangename verrassingen op je telefoonfactuur achteraf. Hoera!

CASH OR CREDIT? Ik ben gewend alles met een debetkaart te betalen, maar in de VS is de vraag aan de kassa: "cash or credit?". Dus vroegen we voor onze reis een kredietkaart aan - vergeet vooral niet deze vrij te laten geven voor betalingen in de VS! Standaard staan onze debet- en kredietkaarten enkel vrijgesteld binnen de EU-zone, dus als je buiten de EU trekt, moet je zeker even navragen bij je bank of en hoe je deze moet vrijgeven om daar te kunnen betalen. Mijn debetkaart (Maestro) had ik ook laten vrijgeven voor de VS, maar dat wordt niet in elke winkel aanvaard, dus daar had ik minder aan. We hadden op voorhand ook enkele US Dollars besteld, om toch wat cash geld achter de hand te hebben. Vreemde coupures, trouwens, het lijkt zo hard op Monopoly-geld!

WANDEL Echt doen, hoor, ook al houd je niet van wandelen. Het is de beste manier om de stad te beleven en zoveel mogelijk te zien. We wandelden gemiddeld 18 km per dag, maar doordat je constant dingen bekijkt en ziet, af en toe een winkel inloopt, voel je niet onmiddellijk dat je zoveel kilometers aflegt. 's Avonds was ik wel altijd blij om op bed te kunnen liggen en we hadden ook flesjes verkoelende voetengel en -crème bij, om er de volgende dag weer stevig tegenaan te kunnen ;-)

OPENBAAR VERVOER Manhattan is groot en niet alle afstanden zijn snel te voet overbrugbaar. Om de Brooklyn Bridge vanaf Brooklyn te bewandelen, namen we de metro. In totaal hebben we zo'n zes keer de metro gebruikt, voor de rest bleven we bovengronds. Je kan een Unlimited Metro Card kopen, maar die kost $ 31,00 per persoon en dat haal je er misschien niet uit. Wij kozen daarom voor een gewone Metro Card die je kan opladen met een zelfgekozen budget (Pay-Per-Ride) en dat was eigenlijk wel de beste keuze, zeker omdat je die kaart kan gebruiken met meerdere personen. Het heeft ons in totaal ongeveer $ 35,00 gekost.

Ook voor het metronetwerk kan je een app downloaden, altijd handig. Als de metro in Londen gewoon bent, kan je vrij snel de metro in NYC ontcijferen, maar het kan er niet aan tippen. In Londen is de metro poepsimpel en superduidelijk, in NYC hebben we af en toe toch voor een verrassing gestaan. Bijvoorbeeld door per ongeluk (omdat het voor ons niet duidelijk was) op een Express metro te stappen (die niet bij elke halte stopt) in plaats van op een Local metro (die wel bij elke halte stopt). Niet in elk metrotoestel riepen ze af welke halte het was, wat natuurlijk een beetje onhandig is als je er je weg niet kent. Maar goed, we zijn er geraakt :-)

THE NEW YORK PASS Als first timers in NYC wilden we graag heel veel zien en ontdekken en het meeste uit onze week halen. Er zijn meerdere soorten passen voor NYC, maar wij kozen voor The New York Pass. Hiermee kan je ruim 80 attracties, tours en musea mee aflopen en alles wat wij wilden doen, zat erbij inbegrepen. We hebben dan eens berekend wat het zou kosten om voor alles apart tickets te kopen en kwamen iets goedkoper uit met de NY Pass. Handig ook, omdat je dan ter plaatse geen tickets meer moet kopen en bij veel attracties mag je gebruik maken van een fast lane waarbij je gewoon je pas laat scannen. We kochten online een NY Pass met een geldigheidsduur van vijf dagen (vanaf het eerste gebruik) en konden daarmee ons lijstje netjes afwerken. Je kan ook de NY Pass app downloaden en je favoriete attracties aanduiden, zo heb je alle info (adres, openingsuren, metrolijnen...) bij de hand.

Central Park

Central Park

Central Park

Central Park

CENTRAL PARK De groene long van de stad is enorm groot (onderschat het niet!) en biedt een moment van rust in de drukte van de stad. Na enkele dagen snakten we namelijk wel naar wat rust en dat biedt Central Park je in overvloed. Hoewel je de skyline nog kan zien, houden de bomen best wel wat van het lawaai tegen en dat is erg welkom. In het weekend is het er beduidend drukker, maar zelfs dan blijft de sfeer er heel relaxed. Doen: een paar uur op een bankje gaan zitten, kijken naar de mensen, genieten van de rust en ontsnappen aan de heksenjacht.

MOMA

MOMA

MUSEUM OF MODERN ART Oftewel MoMA, oftewel ik-wil-niet-weten-voor-hoeveel-geld-er-hier-aan-kunst-hangt. Rothko, Mondriaan, Pollock en Van Gogh, allemaal op nog geen meter van je snoet te bewonderen. Het MoMA heeft trouwens een zalige binnentuin!

Guggenheim

GUGGENHEIM MUSEUM Een kunstwerk op zich, het Guggenheim. En voor mij persoonlijk a dream come true, want dit is een van de redenen waarom ik graag naar NYC wilde gaan. Ik heb zelfs een klein traantje weggepinkt toen ik het in het echt voor stond - melig tot en met, maar ik was oprecht gelukkig om het te mogen aanschouwen.

Empire State Building

Top of the Rock

EMPIRE STATE BUILDING & ROCKEFELLER CENTER 's Morgens tussen 8 en 10 is het erg rustig aan het Empire State Building en dat is het perfecte moment om snel tot op de 86e verdieping te geraken! Wij waren daar om 9 uur en konden meteen doorlopen tot aan de lift. Eens ik boven stond, overviel mij het gevoel dat ik écht, écht, écht wel in NYC was. Zot, gewoon! Het uitzicht is fantastisch, je ziet de stad in al zijn glorie en dat is, zelfs 's morgens vroeg, toch wel indrukwekkend. Als je dan 's avonds naar Top of the Rock gaat in het Rockefeller Center, zie je de stad (én het Empire State Building) volledig verlicht. Helemaal anders, maar evenzeer indrukwekkend.

Brooklyn Bridge

BROOKLYN BRIDGE Na een metroritje stapten we af in Brooklyn en liepen over de Brooklyn Bridge terug naar Manhattan. Leuk om de stad eens langs de andere kant te zien. Onder de voetgangers- en fietsersbrug razen de auto's door, dus het is er best lawaaierig. Ik had het mij rustiger voorgesteld - ik had natuurlijk deze scene van in Sex and The City in mijn gedachten, nu weet ik meteen waarom ze er muziek onder hebben gezet :D

NYC

NYC

EEN DON'T Eens over de Brooklyn Bridge, kom je direct in het financiële district - Wall Street, de Charging Bull, het World Trade Center en via de gratis Ellis Island Ferry kan je het Statue of Liberty zien. Dat vond ik persoonlijk een minder stuk en zou ik skippen als je in tijdsnood zit. Ik vond het niet erg fijn om daar rond te wandelen - heel veel valt er als toerist tussen de kantoorgebouwen niet te beleven en hoewel het fijn is om te kunnen zeggen dat we het Vrijheidsbeeld gezien hebben, denk ik niet dat het voor mij een echte must was.

The High Line

The High Line

THE HIGH LINE Dit is dan weer wel een echte do! The High Line is een stadspark dat werd gebouwd op een oude, ongebruikte spoorlijn. Je loopt er enkele meters boven de grond tussen het groen en kijkt af en toe de stad in. Je passeert dan ook Chelsea Market, een indoor food hall van een block groot. Kiezen wordt lastig!

Five Guys

Shake Shack

Shake Shack

FOOD Als first timers in NYC zijn we een beetje clichématig voor burgers en pizza gegaan. Niet zozeer voor de burger type McDonald's, maar wel Five Guys en Shake Shack. We zijn twee keer naar Five Guys gegaan en maar liefst vier keer naar Shake Shack. Het blijven burgers, maar supervers en lekker! En dan die cheese fries... een caloriebom van jewelste, maar het water loopt mij er nu nog steeds van in de mond. Hier kwam al dat wandelen wel van pas, kwestie van de calorieën er terug af te branden, haha. Voor de eerste keer in mijn leven heb ik tot buiten staan aanschuiven voor mijn eten, maar gelukkig gaat de rij vrij snel vooruit en geloof me... het is het wachten meer dan waard! Doen: een bestelling afhalen bij Shake Shack op 366 Columbus Ave. en even doorlopen naar Central Park voor een picknick. 

Luigi's Pizza

Kort bij ons hotel aten we twee keer een slice of pizza voor geen geld. Luigi's Pizza (936 8th Avenue) ligt dan misschien niet in Little Italy, de pizza is er lekker en de moeite waard om er heen te gaan, zeker als je er in de buurt logeert.

Ellen's Stardust Diner

Ons ontbijt was meestal iets soberder: vlak aan het hotel lag er een Starbucks en enkele meters verderop een 24/7 supermarkt. Een keer zijn we all out gegaan bij Ellen's Stardust Diner (1650 Broadway, aan Times Square) met echte American pancakes en French toast, maar dat was zo copieus dat het bij een keer gebleven is. Wel een keertje doen voor het interieur en de zingende serveersters - entertainment gegarandeerd!

Dunkin' Donuts

Nathan's Famous

Tegenvallers: Dunkin' Donuts en de corn dogs van bij Nathan's Famous. Van Dunkin' Donuts had ik precies meer verwacht - 't zijn oké donuts, maar niet lekkerder dan wat je hier kan kopen - en de corn dogs vond ik gewoon niet zo lekker. Ik kon precies niet wennen aan de combinatie van de hartige hot dog en het zoetere, gefrituurde maïsbeslag. Ik heb ze opgegeten omdat ik honger had, maar zou ze geen tweede keer kopen.

Magnolia Bakery

Magnolia Bakery

Zeker doen: Magnolia Bakery! De cupcakes zijn er echt wel de moeite, maar waar ik vooral van onder de indruk was: de heerlijke Key Lime Cheesecake. Gimme! De beste cheesecake die ik ooit gegeten heb, en ik vrees dat dit nu mijn nieuwe standaard zal zijn (waar niemand tegenop kan). Er is een kleine Magnolia Bakery aan de achterkant van Bloomingdale's (1000 3rd Ave.) waar je ook de eigen Bloomingdale's cupcake kunt kopen, maar de originele vind je op 401 Bleecker St. Zo onopvallend dat ik er gewoon voorbij liep!

The Butcher's Daughter

Le Pain Quotidien

Natuurlijk kan je in NYC ook meer dan genoeg gezonde hotspots vinden. Het viel mij wel op dat gezond eten er eerder duur is, zo lunchten we bij The Butcher's Daughter (19 Kenmare St.) en waren we voor een kommetje gazpacho, een watermeloensalade en twee sapjes 50$ kwijt (incl. taks en fooi). Wij probeerden het evenwicht er dan in te houden door bij de supermarkt kort aan het hotel (Gristedes, 907 8th Ave.) voldoende flesjes water en bakjes vers fruit als ontbijt te halen. Ook Whole Foods (o.a. op 10 Columbus Circle) is een gezonde optie: een droom voor de gezonde shopper, deze supermarkt. Ze hebben er onder meer groentebuffetten waar je zelf een bakje kan vullen met salades naar keuze, voor als je de burgers beu bent. Uiteraard mocht Le Pain Quotidien (o.a. op 70 W. 40th St., vlak aan Bryant Park) evenmin ontbreken. Ik kan nog steeds niet geloven dat je dit aan de andere kant van de wereld kan vinden, zelfs tot in het midden van Central Park toe! Het interieur en de menukaart zijn heel herkenbaar, al stonden er ook dingen op die wij hier niet hebben, zoals de boterham met avocado en kip of met chicken curry.

Snow Cone

Ook op straat is er voldoende eten te vinden, overal waar je kijkt, staan van die eetkraampjes waar je drinken, ijsjes, hot dogs, pretzels, halal food en nog veel meer kan vinden. Met het warme weer werd het een echte Snow Cone in Central Park!


BEAUTY Ah yes... de beautyliefhebber in mij was in haar nopjes! Ik weet niet exact hoeveel Sephora's er zijn in Manhattan, maar ik heb er in elk geval zeven van bezocht. Ik kwam er eerder toevallig (wegens niet gepind) eentje tegen op onze tweede dag en vond daar bijna alles van op mijn lijstje. Ze hadden er net de Louboutin lipsticks uitgestald, maar meer dan een foto ervan gemaakt, heb ik niet gedaan :-)

Je kan je laten verrassen door het aanbod, maar ik had op voorhand sephora.com afgestruind en een lijstje gemaakt. Dat maakte het shoppen heel wat efficiënter, tot grote vreugde van mijn kersverse echtgenoot. Zeker doen: je Sephora Beauty Insider kaart vragen! Zo kan je punten sparen en deluxe samples krijgen, altijd mooi meegenomen.

Verder zijn er heel wat departement stores  - o.a. Macy's, Bloomingdale's, Bergdorf Goodmann - waar je high end beauty kan shoppen. Meestal zijn dit dezelfde merken die je bij Sephora kan vinden, maar er zijn ook enkele extra's: zo vind je Burberry Beauty bij Bloomingdale's en Charlotte Tilbury bij Bergdorf Goodmann.

Benieuwd naar mijn NYC haul? Check hier de video voor beauty, kaarsen en wat fashion!
Share:

9 opmerkingen

 1. Super leuk! Hoop het ooit zelf mee te kunnen maken :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geweldig artikel, zeg! Shoppen in NYC moet sowieso super zijn. And all that food, errrrmahgerd!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een fijne en leuke tips!
  Prachtige foto's.
  Hadden jullie de boottocht van ruim 3 uren gemaakt zodat jede Empire State Building van dichtbij kon zien?
  Er is zoveel groen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er zaten langere boottochten in onze NY Pass, maar drie uur was voor ons wat te lang. Wij hebben de gratis Staten Island Ferry genomen die elk half uur vaart.

   Verwijderen
 4. Superleuke foto's en leuk verslagje!! En al dat lekker eten, die cheesy fries moet ik eens proeven!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die cheese fries zijn echt to die for, als je ooit bij een Shake Shack bent... :-)

   Verwijderen
 5. Leuk verslagje! Ik vond Top Of The Rock 's avonds ook écht super! Dat uitzicht!! :-)

  BeantwoordenVerwijderen

© BeautyLoves | All rights reserved.
Blog Design Handcrafted by pipdig