23 mei 2016

Getest: zelfbruiners (editie 2016)

he-shi self tan

Elk jaar opnieuw test ik wel enkele zelfbruiners en ook dit jaar is dat niet anders. Van mezelf ben ik nogal bleek te noemen en met mijn bureaujob kom ik ook niet direct in de zon, behalve in het weekend of tijdens vakantiedagen. Maar in België kan je nooit op het weer rekenen... dus vind ik een zelfbruiner een fijn alternatief!

Merk: he-shi, uniseks zelfbruinermerk van over het Kanaal oftewel the selftanning mothership.

Product: variatie troef bij he-shi! Tal van producten voor zowel lijf al gezicht en in een verschillende intensiteit.

De Day to Day Gradual Tan in Light is een lichtgewichtje en is de perfecte instapper. het is een verzorgende body én face lotion waarmee je de kleur gradueel opbouwt en ideaal voor de lichtere huidtypes. Het werkt ook als een tan extender, zodat je tussen twee intensievere zelfbruiningsbeurten door de kleur even kan doen opleven. Je brengt deze Gradual Tan aan als een normale body lotion (zonder handschoen), laat deze 6 à 8 uur inwerken en hopt dan onder de douche. Het resultaat mag er zijn: streepvrij en een lichte bruining die het een drietal dagen uithoudt met een overduidelijk gebruiksgemak.

Speciaal voor het gezicht is er de kleinere Overnight Ageless Tanning Balm in Light - zelfbruiner en verzorging in een, met onder meer hyaluronzuur, amandelolie, jojoba en antioxidanten. Je hoeft hier géén andere verzorging voor te gebruiken, want hij werkt het beste op een schone, droge huid. Eigenlijk vooral aan te raden als je de Day to Day Gradual Tan liever niet op je gezicht gebruikt en je nog wat extra verzorging behoeft.

Een beetje instant kleur kan nooit kwaad, en dat doet de Express Liquid Tan in Medium perfect! Het is een donkerbruin watertje dat je best aanbrengt met een zelfbruinerhandschoen om ervoor te zorgen dat alles overal gelijkmatig op je huid terechtkomt. Even terloops: extra punten voor de aanbrenghandschoen van he-shi - betaalbaar, kwalitatief en gemakkelijk te vinden bij iU. De handschoen blijft heel goed zitten terwijl je het product inwerkt en je kan het nadien gewoon in het wasmachine smijten, ideaal! Mijn benen kregen in elk geval een instant golden brown kleurtje, waarbij ik vooral onder de indruk was van de snelle droogtijd van de Express Liquid Tan. Deze blijft ietsje langer hangen, ongeveer een vijftal dagen.

Eerste indruk en ervaring: erg te spreken over de producten én het resultaat. Als je op voorhand goed scrubt en de gebruiksaanwijzing volgt, krijg je zonder al te veel problemen het beoogde resultaat. Alle producten zijn bij het aanbrengen vrij geurloos - en dus ideaal als uniseks product - maar bij het ontwikkelen van de kleur ruik ik wel de zeer typerende zelfbruinergeur. Die geur vormt zich doordat de DHA (dihydroxyaceton - een suiker die zich aan de eiwitten in de buitenste huidlaag hecht) in zelfbruiners door oxidatie verkleurt en je huid een tintje geeft. Iets waar je tegen moet kunnen, al is het resultaat het wel waard...

Marc Inbane The Original

Merk: Marc Inbane, ditmaal van over de grens in Nederland.

Product: strakke lijnen en zwarte verpakkingen met als primus de Natural Tanning Spray The Original. Ook dit is een instant bronzer, waarna de zelfbruiner nog verder ontwikkelt. Van op zo'n 30 cm kan je rechtstreeks op je gezicht en lijf sprayen, maar een handschoen is echt geen overbodige luxe: de fijne nevel komt niet enkel óp je lijf, maar ook rondom je lijf terecht en bezorgt je - naast een milde hartaanval - de nodige kuisstress.

Eerste indruk en ervaring: een instant bronzer om u tegen te zeggen. Even sprayen, en ik zag eruit alsof ik van de Bahamas terugkwam, wow! Mijn vrees voor een worteleffect bleek ongegrond, en ik kreeg zonder moeite een wel zeer zonnig kleurtje dat het zo'n vijf dagen uithoudt en heel geleidelijk aan afslijt. De kleur is eerder intens, dus misschien niet ideaal voor wie pas start met zelfbruiners of liever een eerder licht en naturel resultaat ziet. De DHA-geur was hier trouwens veel milder aanwezig!

California Tan Sunless

Merk: California Tan Sunless, uit de VS en geïnspireerd door de sun-kissed lifestyle van de zogenaamde golden state.

Product: een heus driestappenplan! Voorbereiden doe je met de Color Maximizer, een gel die onmiddellijk opdroogt en een exfoliërende formule bevat zodat de zelfbruiner optimaal kan hechten. Stap twee is de eigenlijke zelfbruiner (Color Perfecting Complex Instant Sunless Spray) die zich aanpast aan je eigen huidpigmentatie. Ideaal, want zo krijg je een natuurlijk resultaat dat bij je past. Een tweede laagje geeft dan weer een intenser resultaat. Om het aanbrengen te vergemakkelijken, heeft ook California Tan Sunless een aanbrenghandschoen die zeer goed zijn werk doet. Tot slot kan je het effect verlengen door een hydraterende Tan Extender with bronzers te gebruiken.

Eerste indruk en ervaring: de Color Maximizer is een transparante gel, ruikt wat zoetig en droogt onmiddellijk op. Het legt een soort van receptieve basis voor wanneer het echte werk begint. De Color Perfecting Complex Instant Sunless Spray geeft mij met een laagje een lichte instant tan die inderdaad heel erg lijkt op mijn eigen zonnekleur en dus supernaturel is. Volgens de verpakking bevat hij een 'crisp pear fragrance', maar... ik ruik kaas. Eh, ja. Na enkele minuten verdwijnt die geur wel en heb ik er geen last meer van - ook de DHA-geur blijft vrij beperkt. De Tan Extender is eigenlijk een getinte body lotion, met een mix van hydraterende ingrediënten en een extra toefje DHA, zodat je de houdbaarheid van de tan ietsje langer kan rekken, van een drietal naar een vijftal dagen. Hij heeft dezelfde zoetige geur als de Color Maximizer.

Nog enkele algemene tips: scrub, scrub, scrub, scrub, scrub. Echt, een goede voorbereiding is het halve werk. Bij voorkeur een scrub die niet op oliebasis is, zodat je huid echt wel vetvrij is en de kleur zich kan hechten.

Om dezelfde reden skip ik bodylotion na de douche - enkel op hele droge plekjes zoals knieën en ellebogen durf ik wel eens iets smeren, omdat zelfbruiner de neiging heeft op verhoornde huid het felste te hechten en voor vlekken te zorgen. Ain't nobody want that!

Ik breng zelfbruiner liefst 's avonds aan: zo kan de kleur lang genoeg ontwikkelen én kan ik 's morgens direct de douche in, zodat ik mij kan ontdoen van overtollige tan en de DHA-geur. Nadien mag je wel naar hartenlust bodylotion smeren, want dat houdt de huid gehydrateerd en de tan happy!

he-shi:
Day to Day Gradual Tan - 200 ml voor € 19,50
Overnight Ageless Tanning Balm - 50 ml voor € 28,00
Express Liquid Tan in Medium - 150 ml voor € 26,25
Aanbrenghandschoen - € 6,00
Verkrijgbaar bij iU en schoonheidsinstituten

Marc Inbane Natural Tanning Spray The Original - 200 ml voor € 39,95
Verkrijgbaar op marcinbane.com

California Tan Sunless:
Color Maximizer - 177 ml voor € 19,00
Instant Sunless Spray - 177 ml voor € 34,00
Tan Extender with bronzers - 177 ml voor € 19,50
Aanbrenghandschoen - € 10,00
Verkrijgbaar via Wehkamp.nl

Disclaimer: dit artikel bevat geen gesponsorde content. Samples worden geheel vrijblijvend ter beschikking gesteld, zonder voorwaarde van of garantie op publicatie. De volledige disclaimer lees je hier.
Share:

15 opmerkingen

 1. Super interessant artikel, maar jammer dat er geen voor en na foto's zijn. Is altijd leuk om te weten welke kleur ze geven caramel of olijftint :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Da's waar! Het nadeel van hobbybloggen, als je dingen 's avonds of 's morgens smeert, dan is de belichting ondermaats en tussenin zit je op het werk. Als ik je gerust kan stellen: het is bij geen enkele oompa loompa oranje geworden. Die van CTS kan je in actie zien in mijn vorig artikel met de haul want daar draag ik hem op de spiegelfoto met het rokje. Die van Marc Inbane was bij mij eerder caramel, echt alsof ik net twee weken op een parelwit strand had liggen zonnen. Die van he-shi was op mijn huid een lichtere caramel, goudbruin, eigenlijk heel schoon qua resultaat.

   Verwijderen
 2. Ik vind het prima behalve de rug is wat lastig haha!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh ja, haha, de rug! Da's even kunstig bewegen met de armen, maar het lukt wel :D

   Verwijderen
 3. Ik ben een echte Marc Inbane fan. Een maand geleden gestart met mijn 2e fles (die overigens lekker lang meegaat). Super tevreden van deze kleur, als ik deze gesprayd heb krijg ik altijd complimentjes (vooral over de bruine benen). Ik bestel deze altijd via de John Beerens webshop, die hebben leuke combinatie deals met zo'n tanning glove + reissetjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De Marc Inbane spray is inderdaad goed en geeft een zeer mooi resultaat. Die ken ik al een aantal jaar. De andere twee merken zijn onbekenden. Hoewel ik dringen CTS moet uitproberen, want daar heb ik wel een paar productjes van in huis :-).

  Goede uitgebreide review.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kende Marc Inbane wel van naam, maar had er zelf nog nooit iets van gebruikt. Bij deze :-)

   Verwijderen
 5. Ik ben wel fan van Marc Ibane maar een spay is inderdaad niet de properste manier :) De meesten kende ik niet, lijken allisinds wel toppers tussen te zitten!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb mij helemaal bekeerd tot de handschoen, die gebruik ik met alle zelfbruiners!

   Verwijderen
 6. De Marc Ibane (is dezelfde als Viktor Rodel trouwens, ik heb ooit eens voor hen op de Esthetica beurs gewerkt) is echt wel een hele fijne en mooie zelfbruiner. Nadeel van de meeste zelfbruiners bij mij is dat ik er pukkeltjes van krijg. Jammer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, da's jammer! Moet zijn dat je daar toch wel een reactie van krijgt, misschien van die DHA?

   Verwijderen
 7. Ik hou ook enorm van die spray van Marc Inbane

  BeantwoordenVerwijderen

© BeautyLoves | All rights reserved.
Blog Design Handcrafted by pipdig