21 augustus 2017

Fit life: Fitbit Charge 2 review

Fitbit Charge 2

Een dikke maand geleden schreef ik een uitgebreid artikel over hoe ik mijn non-fitness lijf in shape probeer te houden. Ik kreeg er heel wat leuke en lieve reacties op en daarom wil ik jullie blijven updaten over hoe het gaat. Mijn lichaamsbeweging situeert zich voornamelijk in huis: crosstrainer, matje, pilatesring en enthousiaste YouTube-fitnessgoeroe's voorzien mij meerdere keren per week van een goede portie beweging.

Maar aangezien ik er in essentie alleen voor sta en er geen externe controle is, merkte ik al snel dat ik iets nodig had om mijn beweging en vooruitgang te tracken. Top tip: schrijf het neer! Het maakt eigenlijk niet uit in welke vorm - de liefhebber gaat aan de slag met een bullet journal, maar een simpel schriftje werkt evenzeer. Ik vermijd zelfs helemaal pen en papier en gebruik de standaard notities app op mijn iPhone. Elke dag noteer ik de datum, mijn gewicht, wat ik de hele dag eet en hoeveel ik beweeg. Het is níet de bedoeling om een perfect, supergezond lijstje zonder enige uitspatting te creëren. Mocht het nog niet duidelijk zijn uit mijn vlogs en social media: I love food. Dus ja, een keer per week eten wij thuis frietjes van de frituur. En dat mag (in mijn ogen) perfect - maar door het op te schrijven blijf ik er wel alert voor en probeer ik de rest van de week terug te vallen op het 'normale' ritme.

Een andere manier van tracking: een sporthorloge! Ik draag dagdagelijks een rose gold Michael Kors-horloge dus ik wist vooraf dat ik mijn Fitbit voornamelijk zou gebruiken tijdens de eigenlijke workout. Vandaar mijn keuze voor de fijne, minimalistische Fitbit Charge 2. Maar dan wel in de Rose Gold Series, met rose gold accenten rondom het scherm en de gesp en een lavendelkleurig bandje - so pretty! In het begin heb ik mijn Charge 2 wel de hele dag gedragen om eens te zien hoe veel stappen ik doe als ik aan mijn bureau zit (spoiler: niet zo heel veel, oeps), maar intussen gebruik ik het uitsluitend als sporthorloge in de enge zin van het woord.

Fitbit Charge 2

Op de Fitbit-doos staat een handig balkje waarmee je snel je pols kan afmeten - ik ging voor S/P (small/petite) en deze past perfect, er is ook formaat L/G (large/grande). De bandjes zijn verwisselbaar en je kan je Fitbit dus verder customizen - hoewel ik zeer tevreden ben met het lavendelkleurige bandje!

Het scherm van de Charge 2 licht op van zodra je je pols kantelt (alsof je het uur leest) - dat werkt helaas niet altijd feilloos; soms kantel ik mijn pols maar pikt de Charge 2 de beweging niet op en blijft het schermpje zwart. Een simpele druk op de knop, en het is opgelost. De schermlayout kan je volledig zelf bepalen door in de app te kiezen uit de beschikbare displays. Zelf koos ik voor het uur, de datum en het aantal afgelegde stappen. Van zodra ik op het scherm tap, komen ook mijn huidige hartslag, afgelegde kilometers en trappen, verbrande calorieën en bewegingsminuten tevoorschijn.

Je kan het menu verder aflopen door telkens kort op de knop te drukken. De Charge 2 heeft modules voor je hartslag, verschillende sporten, een stopwatch en een relaxmodus. Het herkent vanzelf je type beweging en begint het dan in de juiste modus te meten, maar zelf activeer ik altijd de 'elliptical' modus vlak voor ik aan de workout begin.

Superhandig: de hartslagmeter werkt op basis van je pols in plaats van een extra hartslagband - dat was voor mij wel een hele belangrijke, want ik vind het gevoel zo'n hartslagband vervelend. Ik bedoel, je draagt als vrouw al een strakke sportbh, laat staan dat ik er nog een extra band onder prop - freedom!

Tijdens het sporten zie je dus heel goed in welke fase je hartslag zit: fatburn staat voor het optimaliseren van je uithoudingsvermogen tijdens activiteiten als wandelen, pilates en yoga en zet je lijf ertoe om vet te verbranden. Eentje hoger is cardio (lopen, dansen, crosstrainer) en perfect voor je hartslag te verbeteren en spieren te versterken. Peak is dan je max intensiteit en richt zich idealiter op korte, intense trainingen zoals een intervaltraining.

Ook als je niet sport, kan je de Charge 2 gebruiken om te synchroniseren met je GSM voor SMS'jes en kalenderreminders of je om de zoveel tijd een kleine melding (een trilling) te geven die je aanzet om te bewegen, idealiter 250 stappen per uur. Zelf heb ik dat allemaal uitgezet omdat het mij stoorde tijdens het werk, maar het kan dus wel. En zelfs 's nachts gaat de Charge 2 door en kan je je slaapritme tot in het detail terugzien! Maar: ik ontdoe mij 's avonds van alle juwelen en slaap normaliter nooit met ringen of oorbellen, dus ook de Fitbit leg ik aan de kant.

Mijn Charge 2 gaat gemakkelijk een 4 à 5 dagen mee, maar ik kan me voorstellen dat je hem sneller op moet laden als je hem intensiever gebruikt.

Fitbit Charge 2

Door het smalle scherm van de Charge 2 is de gratis Fitbit app wel een fijne bijkomstigheid voor wie graag intensiever trackt. Je synchroniseert de twee met Bluetooth en alle gemeten activiteit komt dan in fijne grafiekjes terecht (je kiest zelf waar je de nadruk op wilt leggen en kan de app voor een stuk customizen) zodat je deze verder kan analyseren. Fancy!

Fitbit Charge 2

Fitbit Charge 2

Fitbit Charge 2

Ik focus mij natuurlijk op mijn workouts - ze staan netjes onder elkaar met een korte samenvatting, maar als je wilt, kan je dus van elke workout apart nog heel wat details ontdekken om je zo verder te verbeteren of je focus te herleggen.

Fitbit Charge 2

Voor de liefhebber is er zelfs een foodlog, maar ik vind deze op de Fitbit app een beetje omslachtig. Je moet namelijk elk ingrediënt apart opzoeken en bewaren, terwijl ik liever kort en krachtig noteer wat ik eet. Maar het kán dus wel!

In het kort: ik ervaar de Fitbit Charge 2 als een perfecte compagnon in mijn hele fit life tocht. Compact, minimalistisch, gemakkelijk te bedienen en het meet exact wat ik moet weten. De Charge 2 Rose Gold Series is een special edition en kost normaliter € 189,95, maar staat nu blijkbaar in promo voor € 159,95 (ik heb geen idee hoe lang de promo duurt, ik heb het zelf net ontdekt op de Fitbit-website).

Disclaimer: dit artikel bevat geen gesponsorde content. Samples worden geheel vrijblijvend ter beschikking gesteld, zonder voorwaarde van of garantie op publicatie. De volledige disclaimer lees je hier.
Share:

8 opmerkingen

 1. Ik ga dit toch op mijn kerst wishlist plaatsen denk ik ! Ik sport ook grotendeels thuis en mankeer toch soms ook wat feedback over oa vetverbranding etc. En het design is ook niet mis he ;-).
  Leuke review !!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is ook waarom ik hem zo fijn vind - geeft toch meer feedback dan je zelf kan meten. En ja, het design vond ik ook de moeite, het oog wil ook wat ;-)

   Verwijderen
 2. Ik heb de zwarte versie maar heb de indruk dat die vaak mijn stappen niet telt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hmm, daar heb ik precies geen last van. Ik weet niet of werkelijk elke stap geteld wordt, maar ik zie het aantal toch flink omhoog gaan en het komt ook redelijk overeen met de cijfers van bv. de crosstrainer zelf.

   Verwijderen
 3. Dat ziet er super tof uit!
  Dit gaat zeker op mijn wishlist ;-)

  Xoxo

  BeantwoordenVerwijderen

© BeautyLoves | All rights reserved.
Blog Design Handcrafted by pipdig