2 april 2013

FOOD: Gekonfijte kweepeer


Misschien is het jullie ontgaan, maar op mijn About-pagina kan je lezen dat ik Griekse roots heb. Dat uit zich vooral in het eten (en misschien een beetje in mijn temperament). Ik houd van eten: lekker eten, veel eten, gezellig eten en... zoet eten. De Griekse desserts zijn mierzoet, maar ik ben er dol op.

Mijn oma zaliger maakte altijd dit gerechtje, gliko tou koutaliou, oftewel gekonfijt fruit. Ze had dan ook altijd een pot verstopt, ergens in de kelder, speciaal voor mij. Ze wist dat ze mij daar blij mee kon maken en ik blijf haar altijd dankbaar voor die fijne herinneringen.

Letterlijk vertaald, betekent gliko tou koutaliou zoetigheid van de lepel, want dit serveer je in kleine porties (ze passen dus op een lepel). Klein, omdat de zoetigheid anders iets te overweldigend kan zijn. Een glas water erbij is ook geen overbodige luxe :)


Mijn favoriet is gekonfijte kweepeer. Ik houd sowieso van kweeperen, ze zijn wat droger en harder dan gewone peren en hebben ook een andere smaak. Maar ingemaakt vind ik ze helemaal geweldig! Ik zou mij hier ziek in kunnen eten, zo lekker... Maar je kan het dus ook met andere fruit- of notensoorten maken, bijvoorbeeld met sinaasappelschillen, kersen of groene walnoten.

Het recept is vrij simpel: ik breng een liter water samen met een kilo (basterd)suiker aan de kook. Dan voeg ik een halve kilo gesneden kweepeer erbij (dat zijn drie à vier kweeperen) en gaat het op een laag vuurtje. Extra ingrediënten zijn een à twee kruidnagels, wat citroensap en amandelen. Ik leg er dan bakpapier over, zodat alles mooi bedekt blijft tijdens het koken. Dit laat ik 45 minuten sudderen op een laag vuur en dan is het even kijken of de siroop dik genoeg is. Zoniet, laat ik het nog even verder inkoken. Wil je echt dikke siroop, kan je ook iets minder water gebruiken in het begin.

De gekonfijte kweepeer gaat dan in potten die ik volledig laat afkoelen. Ik bewaar ze in de kelder en eens geopend, gaan ze in de koelkast. Persoonlijk vind ik dit superlekker, al kan ik me voorstellen dat het niet ieders meug is :)
Share:

9 opmerkingen

 1. voor mij zou het te zoet zijn denk ik :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ziet er yummy uit! Is dit dan gewoon een soort van confituur? Of eet je ze anders op? Ik vind zo'n potten ook gewoon mooi om te zien staan - al kun je deze waarschijnlijk niet in een open rek zetten..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, geen confituur, echt een dessert! Dus gewoon op een schoteltje, eventueel met een bolletje ijs. Nee, in een open rek bewaren ze niet goed, jammer! Koel en donker, dan gaan ze het beste mee.

   Verwijderen
 3. Het ziet er alvast lekker uit. Ik zou het al combineren met vanille ijs ofzo :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ziet er goed uit ! Al denk ik dat dit voor mij té zoet zou zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben wel benieuwd naar de smaak!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Voor mij te zoet denk ik, alhoewel ik wel dol ben op kweeperen!

  BeantwoordenVerwijderen

© BeautyLoves | All rights reserved.
Blog Design Handcrafted by pipdig