23 september 2013

Help, mijn haar valt uit (en een actieplan)


Het vallen van de blaren nam dit jaar een vroege start. Op mijn hoofd, helaas. Het is niet ongewoon om 'enkele' haren te verliezen, iedereen verliest dagelijks gemiddeld een honderdtal haren. Het meeste daarvan geraak je kwijt door je haren te borstelen of kammen, althans zo ervaar ik het. De rest valt uit, maar daar merk je niet zo heel veel van.

Toch even stellen: dit stukje gaat over haaruitval, maar niet in bijzonder verontrustende mate. Als je, ik zeg maar wat, hele plukken haar verliest en er kale plekken te zien zijn, stop dan met het lezen van dit artikel en ga naar de dokter, want dan kan ik je niet helpen.

Sedert midden augustus was het bij mij een tikje erger dan de gemiddelde haaruitval. Elk kwartier hingen er wel enkele losse haren op mijn schouders en dat begon echt op te vallen. Het bleef ook maar duren, dus ik wist dat ik actie moest ondernemen. Ik heb namelijk niet de meest volle haarbos, dus elke haar die uitvalt, is er een teveel.

Stap 1 in mijn actieplan: mijn shampoo en conditioner switchen naar eentje met een versterkende formule en die ook consequent gebruiken. Ik gebruik namelijk regelmatig verschillende producten door elkaar, maar om het meeste uit de formule te halen, heb ik er mij op toegelegd om gedurende enkele weken enkel en alleen versterkende shampoo's en conditioners te gebruiken.


Van Pantene Pro-V heb ik Youth Protect 7 in huis. Youth Protect 7 is een gamma haarverzorging dat het haar beschermt tegen de tekenen van haarveroudering. Na huidveroudering, moet ik dus ook al rekening beginnen houden met haarveroudering. Ik heb namelijk lang haar en ik zou dat graag ook nog zo houden naarmate de jaren verstrijken :)

In de shampoo zitten beschermende polymeren, zodat je haar beter beschermd is tegen de effecten van styling en kammen. De conditioner zorgt voor extra verzorging en bescherming, zodat er minder kans is op kapotte punten.


Van Matrix gebruik ik het Fiberstrong-gamma. Deze producten werken met Intra-Cylane en bamboe om het haar te versterken en tegelijk zacht en glanzend te maken. De versterkende bestanddelen vullen de 'gaten' in je haar op, zodat ze terug weerbaar worden.

Ik wissel af tussen Pantene en Matrix, om niet constant hetzelfde te moeten gebruiken, maar ik probeer mij uitsluitend te beperken tot deze twee lijnen. Hoe consequenter ik het stappenplan toepas, hoe sneller ik van mijn probleem af ben.


Stap 2 is een noodbehandeling: Vichy Dercos Instant Filler is een behandeling voor heel beschadigd en broos haar die is geïnspireerd door de glasindustrie. Barsten in de autoruit worden daar transparant hersteld door een bepaalde stof te injecteren. De Instant Filler werkt eigenlijk op dezelfde wijze: het bevat filloxane in een concentratie van 5%. Filloxane vult alle scheurtjes in het haar, het zorgt ervoor dat er terug interacties en verbindingen in de haarvezels ontstaan en creëert zo een 3D-netwerk dat het haar terug aansterkt.

Het serum gebruik je tijdens het wassen en dat een twee à drie keer per week: eerst was je je haar met shampoo, dan dep je het haar droog. Breng enkel druppels Instant Filler aan op de lengtes en punten, volg dan onmiddellijk met je conditioner of masker en laat het enkele minuten samen inwerken. Pas daarna spoel je je haar uit. 


Stap 3 is een extraatje: onder het motto 'schoonheid zit vanbinnen' ben ik terug begonnen met Omnivit Hair care, een vitaminekuur voor haar en nagels. Ik kocht deze promodoos bij de iU; in het verleden heb ik deze nog al eens gebruikt en toen was ik er ook tevreden van. Gedurende drie maanden neem ik twee pillen bij het ontbijt en dat stimuleert dan de haargroei van binnenuit.

Ik ben al enkele weken bezig met mijn actieplan. De ergste haaruitval is (denk en hoop ik) achter de rug; ik heb nog wel geregeld losse haren, maar al beduidend minder dan voor ik met deze producten begon. De combinatie van producten doet het hem dus wel. Ik zal het wel nog even moeten volhouden, want het is nog niet helemaal verholpen en ik wil er echt heel graag van af zijn.

Pantene Pro-V Youth Protect 7 shampoo (250 ml voor € 3,89) en conditioner (200 ml voor € 3,89) vanaf oktober 2013
Matrix Fiberstrong shampoo (250 ml voor € 14,60) en conditioner (250 ml voor € 18,80) bij de Matrix-kapper
Vichy Dercos Instant Filler - 125 ml voor € 15,95 - bij de apotheek
Omnivit Hair care - ongeveer € 30,00 bij iU
Share:

21 opmerkingen

 1. Ik heb er toevallig vorige maand ook ineens last van gehad. Heb het altijd op het einde van de zomer, maar nu ook wat erger dan andere jaren. Ik heb er niks speciaals voor gedaan, na 2/3 weken stopte het weer.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Handig artikel. Ik ga er wel gebruik van maken!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Pas op, haarvitamines moet je niet samen met thee of koffie nemen, want dan gaan je nieren alle vitamines evacueren. Zeker twee uur wachten, dan zal je het effect niet verliezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb na het volgen van een proteinedieet veel dunner haar gekregen. Ik neem nu ook al een paar maanden een supplement dat goed helpt en heb recent geïnvesteerd in de Kerium shampoo en spray van La Roche Posay. Op hoop van zegen...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Aha, ik ben gelukkig niet de enige vrouw die hier last van heeft ;-) Ik heb toevallig gisteren nog 'gegoogled' om op te zoeken waar die haaruitval ineens vandaan komt. Het komt inderdaad door de tijd van het jaar :-( Ik verlies complete bossen haar. Naja, ietwat overdreven, maar toch...Ik ga geen voorzorgsmaatregelen nemen, want hopelijk is het binnenkort over.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Amai, serieus stappenplan. Hope it works :-) !

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik duim dat het werkt!
  Ennuh, 100 haren per dag, dat verbaast mij :-D ik haat echt losse haren!

  <3

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Haarverlies is zo vervelend. Ik duim mee dat je stappenplan snel werkt hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Oh, wat vervelend!
  Ik hoop voor je dat het plan om dit te stoppen bij je gaat werken!
  Good luck.

  Xoxo

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Interessante post! Ik heb zelf ook last gehad van haaruitval en ben ermee naar de dermatoloog gegaan. Die zag toch bepaalde dingen die effect hadden hierop (ijzertekort, verandering van pil). Daarnaast heb ik ook een vitaminekuur gevolgd (cystine) en heb ik besloten mijn haar "clean" te houden en zo weinig mogelijk chemische producten te gebruiken. Mijn shampoo en conditioner zijn bijna volledig natuurlijk en ik moet zeggen dat het werkt. Mijn haar is ook gezonder geworden.

  Ik doe dit nu al 6 maanden en heb hier ook iets over geschreven;
  http://windowonmywardrobe.blogspot.be/2013/08/healthy-hair-with-yes-2-carrots.html?m=1

  Ik ben benieuwd hoe de vooruitgang bij jou verloopt! Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Bij de wisselingen van de seizoenen hebben de meeste mensen toch meer last van haaruitval. Niet zo gek als je bedenkt dat je ineens van koud naar warm gaat (en andersom).

  Ik doe niet zoveel om het te voorkomen. Wel slik ik trouw vitamine B complex. Ik heb dan ook bijna geen last van haaruitval.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik heb er voor de moment ook weer last van :-(

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Gho wat vervelend. Fijn dat deze producten toch al wat geholpen hebben. Hopelijk stopt het uiteindelijk helemaal!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Fenomeen van het jaar vermoed ik . Heb er ook even last van gehad , ook al heb ik geen lang haar momenteel . Heb eerder het probleem dat mijn haar dunner aan het worden is , mja dat zal het ouder worden zijn vermoed ik :) haha

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik zit er ook mee, meid :-( Het lijkt wel een plaag! Ik heb sowieso al fijn haar, en weinig, dus ik freak echt helemaal als ik al die haren zie hangen. En na het douchen is het echt scary hoeveel er in mijn kam blijft hangen...

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik heb ook rond de herst/winter last van haar uitval. Ik slik dan extra vitamine B, voor mij werkt dat heel goed. Misschien voor jou ook wel?

  BeantwoordenVerwijderen
 17. interessant! ik heb er gelukkig niet zo'n last van, en ik vind het erg sneu voor jou want je hebt anders wel een mooi bos haar :)

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik heb er ook meer last van in de herfst en ben deze maand ook begonnen met extra vitamines te nemen. Een versterkende shampoo en conditioner gebruiken zou ik mss ook wel moeten doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Aww I'm so sorry to hear about the increase hair loss! I hope your new routine will work! I am always on a hair/nail supplement because my nails are very weak. I've been on Forcapil for quite some time now. The pharmacist checked the ingredient lists of several supplements and told me this one has a higher concentration, so that's what I stuck to. Hope this helps :)

  BeantwoordenVerwijderen
 20. bah...haaruitval... ik heb er het hele jaar door last van. binnenkort ga ik bloed laten trekken en kijken of er een verband is tussen het haarverlies en de uitslag van het bloedonderzoek. misschien heb ik wel een vitaminetekort ofzo. ik was de haaruitval al gewend geraakt, maar misschien kan ook ik geholpen worden door mijn dokter of dermatoloog. thanks voor je nuttige artikel :)

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ik had er ook last van enkele weken geleden... Nu is het ook wat onder controle, al ga ik toch is kijken voor die Omnivit vitaminekuur!

  BeantwoordenVerwijderen

© BeautyLoves | All rights reserved.
Blog Design Handcrafted by pipdig