7 augustus 2020

Gua sha rozenkwarts

Gua sha roze quartz
Ongetwijfeld heeft de beauty(blog)liefhebber ze de afgelopen jaren al gespot: eerst liep het wild voor de jaderoller, nadien ging iedereen aan de gua sha. Twee handige tooltjes die elke skincareroutine tot een hoger niveau zouden tillen - en het kon zeker geen kwaad dat ze een hoog esthetisch Instagram-gehalte hadden.

Ik kocht een tijdje geleden deze gua sha - uit te spreken als gwua-sja of gwua-sa - om mijn home facial een upgrade te geven. Gua sha was oorspronkelijk een vorm van Chinese alternatieve geneeskunde, waarbij het lichaam werd geschraapt - gua sha vertaalt letterlijk als 'schrapen' - met allerlei materialen  (botten, hoorns, lepels, munten, ...) en op een vrij ruwe manier. Nu is er niet meteen wetenschappelijk bewijs dat deze technieken ook effectief ziektes en aandoeningen konden genezen, maar intussen bleek dus wel (per toeval) dat deze techniek in getemperde vorm een gunstig effect had op de huid.

De huidige gua sha tools zijn - gelukkig! - geen botten of hoorns meer, maar gladde stenen in functionele vormen, meestal vervaardigd uit jade of rozenkwarts. Ik kocht mijn exemplaar bij BLOS in Hasselt, waar men mij vertelde dat jade een meer reinigende functie had, terwijl rozenkwarts meer anti-ageing was. Nu kan ik altijd wel een beetje anti-ageing gebruiken, al koos ik mijn roze exemplaar eerlijkheidshalve vooral omdat ik het mooi vond - het oog wil ook wat!

Zelf werd ik aangesproken door de gua sha - eerder dan de jaderoller - omdat het mij een aangename tool leek om mijn huid te boosten. Het gebruik van de gua sha stimuleert via de massage de bloedsomloop en heeft daardoor ook een gunstig effect op de vernieuwing van de huidcellen. Diezelfde handelingen boosten het lymfesysteem, zorgen voor het afvoeren van overtollig water en afvalstoffen en maken de gezichtscontouren strakker. Tot slot helpt het ook de spieren ontspannen - als je bijvoorbeeld vaak de kaken op elkaar klemt of 's nachts op je tanden knarst, merk je een gunstig effect op de kaken. Meer algemeen is het een ontspannend ritueel, dat je echt kan gebruiken als me-time, terwijl je aan niets hoeft te denken - gewoon ademen en genieten van deze selfcare.

Gua sha rose quartz

Gua sha rose quartz

Er zijn online heel wat tutorials te vinden, dus daar vond ik mijn inspiratie om zelf aan de slag te gaan. Ik volg ook het account @wildling_beauty op Instagram, die laten regelmatig specifieke tutorials zien. Zij gebruiken dan wel hun eigen gua sha (die ziet er een beetje anders uit dan die van mij), maar het gaat natuurlijk om de bewegingen en handelingen. Het heeft echter weinig zin om alle bewegingen hier woord voor woord uit te schrijven, dus als je mij wilt zien gaan met de gua sha, verwijs ik je graag door naar mijn laatste vlog, waar ik mijn volledige gua sha-routine laat zien.

Enkele pointers: ik werk graag in opwaartse bewegingen en van het midden van mijn gezicht naar buiten toe, om dan helemaal op het einde het afgevoerde vocht terug naar de lymfeklieren te gidsen. Om de gua sha goed te laten glijden over de huid, breng ik eerst een fijne gezichtsolie aan - ik heb niet meteen een voorkeur of aanrader, maar kies vooral een olie die goed voor jouw huidtype werkt. Ik houd mijn gua sha ook in een hoek van 45° of ietsje platter, dat helpt om de bewegingen vlot uit te voeren en beperkt het 'trekken' van de huid. 

De massage mag nooit pijnlijk zijn - er is wel een lichte druk omdat je de huid behandelt, maar in essentie is mijn gua sha-ritueel er eentje om van te genieten, met een geplumpte huid als resultaat. Net zoals alle skincare is het effect tijdelijk en verdwijnt het wanneer je het gebruik ervan stopt én is consistentie de sleutel. Idealiter doe je zo'n gua sha-behandeling meerdere keren per week, dan ga je ook meer en beter resultaat zien. De allerbelangrijkste tip: geniet ervan!

Disclaimer: dit artikel bevat geen gesponsorde content. Samples worden geheel vrijblijvend ter beschikking gesteld, zonder voorwaarde van, noch garantie op, noch in ruil voor publicatie. De volledige disclaimer lees je hier.
Share:

6 opmerkingen

 1. Is wel mooie die rozenkwarts. Moet je deze alleen gebruiken in combinatie met een olie? Geen serum? Ik ga je laatste vlog bekijken om te weten hoe je het doet ;) Merk je verschil? En je oogzone?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat serum te snel zou intrekken, dus olie is wel wat beter om de gua sha te gebruiken. Vind het fijn om het toe te passen, vooral naar 'puffiness' een verschil!

   Verwijderen
 2. Ziet er idd mooi uit, en lijkt me handig. Als moet ik toegeven dat ik de face roller niet vaak gebruik, dus vrees voor zoiets ook ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, ja, het vergt wel wat aandacht. En we gebruiken al zoveel, soms is een extra stap er eentje teveel :D Ik heb in elk geval periodes dat ik heel consequent maskers enzo gebruik, dus ik verwacht mij hier ook wel aan.

   Verwijderen
 3. Klinkt fijn voor het bindweefsel in de huid te stimuleren. Maar vrees dat ik het snel zou vergeten. Ik heb van Darphin een duo borstel. Aan de ene kant zo'n klassieke reinigingskop en de andere opzetkop is een massagetool. Dat vind ik super fijn, maar ook dat vergeet ik regelmatig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is wel iets waar je extra aan moet denken. En zeker als je al zoveel andere dingen aan je hoofd hebt, ik snap het helemaal!

   Verwijderen

© BeautyLoves | All rights reserved.
Blog Design Handcrafted by pipdig