2 september 2013

FOOD: Lamskoteletjes met kikkererwtenpuree


Al sedert mijn studententijd verzamel ik recepten in een Atoma-schriftje. Zag ik ergens iets interessants (in een tijdschrift of in een gratis boekje van de supermarkt) dan scheurde ik het uit en bewaarde ik het. Al die jaren dikte mijn schriftje aan en nog nooit heb ik er iets uit gemaakt, haha. In mijn verlof heb ik het schriftje (eindelijk!) eens volledig doorgenomen en de recepten gehouden die mij ook nu nog lekker en gemakkelijk klaar te maken leken. Dit recept is er een van: geroosterde lamskoteletjes met peterseliesalade en puree van kikkererwten. Ik weet jammer genoeg niet meer uit welk tijdschrift dit komt, laat staan hoe oud dit is.

Lamsvlees is een beetje een hit or miss. Veel mensen eten het niet graag, maar tsja... ik ben Grieks. It comes with the territory. Kijk anders maar even naar deze scène uit My Big Fat Greek Wedding (vanaf 4:00 zit je helemaal goed). Heel vaak eet ik het zelf nu ook weer niet, maar af en toe smaakt mij dat wel.


Dit is het recept voor vier personen, maar het is heel gemakkelijk aan te passen voor meer of minder personen. 

Voorafgaand rooster je twee rode paprika's in de oven, zodat je het vel er gemakkelijk af kan halen. Concreet wil dit zeggen dat je de paprika's roostert op de grillstand tot ze zwart worden, dan doe je ze in een afsluitbaar plastieken zakje en laat je ze even afkoelen, tot je aan de salade begint.

Bestrooi acht lamskoteletjes (met been, al heb ik er zonder been gebruikt) met peper en zout, wrijf ze in mijn olijfolie en besprenkel ze met grof gehakte naalden van twee takjes rozemarijn.

Neem twee blikken kikkererwten (400 g elk) en laat ze uitlekken. De helft ervan doe je in de blender samen met drie gekneusde teentjes knoflook, een theelepel komijnpoeder (al heb ik dat eruit gelaten, gezien ik geen komijn in huis had), het sap van een halve citroen, vier eetlepels olijfolie en wat peper en zout. Als je alles gemixt hebt, doe je de andere helft van de kikkererwten erbij en duw je ze plat. Zo krijg je een grove puree.

De lamskoteletjes doe je dan in een hete grillpan, zodat ze krokant kunnen aanbakken. Normaal gezien moet de cuisson van lam rosé zijn, maar daar doe ik dus niet aan mee. Mijn vlees is doorbakken :)

Intussen maak je de salade: eerst haal je het vel van je gegrilde paprika's, ontdoe je ze van de pitjes en snij je ze in stukjes. Dit doe je in een kom, samen met het sap van een halve citroen, een beetje suiker, gehakte platte peterselie, fijne plakjes rode ui (maar ook deze ontbreken in mijn recept, ik had er geen meer in huis, oeps) en wat blaadjes jonge sla.

Als je lamskoteletjes naar wens zijn, dresseer je de puree, de koteletjes en de sla op het bord. Smakelijk!
Share:

9 opmerkingen

 1. Mmm...dat ziet er lekker uit :p

  Mijn vlees moet ook altijd goed doorbakken zijn :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Brr, doorbakken vlees (en lam dan nog wel) :/ Ziet er wel een heerlijk receptje uit. Kikkererwten zijn overheerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Looks yummie! Maar ik eet geen lammetjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jij keukenprinses, zeg! Hoera eveneens voor doorbakken vlees.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Verdorie Stamatia, waar blijft foodloves.be?! Dit ziet er geweldig uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Haha, ik spaar ook zoveel recepten en heb er nog nooit iets van klaargemaakt. Ziet er jummy uit dit !

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik ben geen fan van lams, maar mijn vriend wel! Het ziet er op de foto's wel lekker uit, ook vanwege een kleurrijk bord.

  BeantwoordenVerwijderen

© BeautyLoves | All rights reserved.
Blog Design Handcrafted by pipdig