11 augustus 2013

FOOD: Paddenstoelenrisotto à la Annemerel


Ik ben geen risottokenner, maar de Nederlandse risottokoningin Annemerel is dat wel. Het recept leer je dus niet van mij, maar omdat het mij zo beviel (en ze heeft gelijk, het is overheerlijk), wilde ik het resultaat op mijn blog delen.


Wel enkele vaststellingen.

Risotto is een aandachtshoer. Alle verplichte en recreatieve pauzes houd je dus best voor later, want je moet bij je pan blijven staan. Risotto deelt namelijk geen aandacht. It's all about the risotto, baby!

Risotto vormt ook een aanslag op je armspieren. Roeren, roeren en nog eens roeren en na een half uur begin ik mij af te vragen waarom ik niet zowel rechts- als linkshandig ben.

Ik had alles op voorhand klaargezet in kommetjes, dat werkt gemakkelijk, want tussendoor nog ingrediënten beginnen snijden, loopt niet goed af (zie twee alinea's hoger).

Ik had honger, dus ik heb ook iets meer (300 gram) risottorijst genomen dan in het recept staat (goed voor twee volle kommen. Uiteraard waren niet beide kommen voor mij). Ook gooide ik er als parmezaanverslaafde een volledig zakje parmezaan in (100 gram) en 100 ml kookroom. Voor de paddenstoelen daarentegen was ik tevreden met 150 gram. Paddenstoelenbouillonblokjes heb ik bovendien niet standaard in huis, ik wist zelfs niet dat zoiets bestond. Groentenbouillonblokjes werken ook prima.

Het was mij uit de beschrijving ook niet duidelijk hoe hoog het vuur moest staan. Dus ik ben begonnen met een hoog vuur en heb het vanaf het toevoegen van de rijst ietsje minder hoog gezet, maar nog steeds vrij hoog (pakweg 75%).

Opgelet met het toevoegen van de eerste scheut bouillon. De hete pan zorgt ervoor dat je bouillon onmiddellijk kookt. My god, mijn hand heeft het gevoeld ("bouillon erbij en nu even roeren, ... aaaaaaaaah, heet!"). Ik heb ook eerst alle bouillon toegevoegd en dan pas de parmezaan, het citroensap, room en lente-uitjes, ik weet niet of dat veel verschil uitmaakt.

Je zal mij niet horen beweren dat ik kan koken - integendeel -  maar dit was echt zalig lekker!
Share:

8 opmerkingen

 1. Wat ontzettend leuk geschreven :-) en het recept ga ik zeker maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Risotto + champignons doen het altijd goed bij mij. Dit recept ga ik sowieso ook (ooit) eens uitproberen! Thanks for sharing!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mmm ! Risotto moet ik nog eens proberen !

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Yum yum! Ik koop bij Oil&Vinegar wel eens de zakjes risottorijst waar al wat gedroogde champignons en kruiden bij zitten.
  Heerlijk! Daar doe ik dan zelf nog verse champignons bij. Ipv wijn doe ik een extra bouillonblokje. Maar echt, als je in de winkel bent toch eens zoeken naar die bouillonblokjes met champignonsmaak, ze zijn het serieus waard ;)
  Het is idd wel wat werk... Ik zet meestal de waterkoker op en verkruimel dan gewoon wat bouillon bij de rijst. Vervolgens giet ik dan beetje bij beetje heet water er bij. Zo gaat het net iets sneller. Op een lager vuur valt dat roeren dan hartstikke mee :D

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik doe het ook zoals Nathalie met waterkoker en bouillonblokje. Die bouillonketeltjes geven er trouwens ook een heerlijke smaak aan!
  De parmezaan doe ik altijd pas op het laatste, want alles wordt anders heel sticky en gaan de groenten niet meer goed kunnen koken.
  Ziet er wel heel lekker uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Klinkt idd heerlijk! Is al lang geleden dat ik risotto heb gehad, dus bedankt voor de tip:)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb het uitgeprobeerd vandaag en het was voor mij de eerste keer dat ik zelf risotto maakte. Het ging verbazend goed! Superlekker! Ook ik heb groentebouillon gebruikt want paddenstoelenbouillon heb ik nergens in de winkel gevonden.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Maakte het nooit zelf, maar keek altijd mee met mama. Zij doet gewoon een hoeveelheid bouillon bij haar rijst (weet niet precies de hoeveelheden) en laat die zo inkoken tot het allemaal weg is. Niets omroeren en bij de pan blijven staan, gewoon op het gemak laten garen tot alle bouillon weg is en af en toe controleren zoals je met al je eten doet. Smaakt even lekker trouwens!

  (Zorg wel voor een anti-aanbakpan/pot anders kan je je lelijk mispakken en is het bye bye risotto)

  BeantwoordenVerwijderen

© BeautyLoves | All rights reserved.
Blog Design Handcrafted by pipdig