19 maart 2015

Mason Pearson pocket brush

Mason Pearson Pocket Brush

Mijn wishlist is een immer evoluerend werk. De iconische Mason Pearson borstel stond al even op de lijst en ik heb er lang over gedaan om hem aan te schaffen, omdat ik het nu eenmaal niet zo vanzelfsprekend vind om zoveel geld uit te geven voor 'een' borstel.

Een borstel is een borstel... toch?
Nu mag ik een Mason Pearson niet zomaar een borstel noemen, al was het maar door het feit dat de ze grotendeels met de hand worden vervaardigd. Puur stielwerk, dus en dat verklaart ook meteen het prijskaartje. De eerste Mason Pearson dateert al van 1855 en het merk gebruikt nog steeds de originele technieken, uiteraard wel verbeterd en aangepast aan de huidige technologie. Het rode pneumatische kussen is het geheim achter de werking ervan en geeft je hoofdhuid een subtiele massage tijdens het borstelen.

Er zijn drie verschillende soorten borstels, naargelang de samenstelling van de borstelharen en je eigen haar: een volledige Bristle bestaat uit puur zwijnenhaar en is geschikt voor fijn tot normaal haar; Nylon/Bristle bevat een mengeling van zwijnenhaar en nylon en is gericht op normaal tot dik of lang haar en dan is er nog een borstel met alleen maar Nylon voor dik of stug haar. En dan bestaan er van elke soort nog eens verschillende formaten, afhankelijk van je voorkeur.

Mijn Bristle pocket brush
Ik had op voorhand al even mijn research gedaan, maar wilde toch graag eerst de borstels in het echt zien, voor ik zou overgaan tot een aankoop. Toen we enkele weken geleden in Antwerpen waren, werd het een speedshopke tot bij Parfuma en daar kocht ik de Mason Pearson Bristle pocket brush. Het is de kleinste variant en meet over de volledige lengte 172 mm; de borstel zelf is 90 mm lang en 51 mm breed.

Mason Pearson Pocket Brush

Mason Pearson Pocket Brush

De borstel zit in een klassiek doosje van stevig karton en ziet er zelf ook tijdloos uit. De kleur van het handvat is Dark Ruby en ik heb online al gezien dat de gouden belettering er na enige tijd afslijt, wat ik zelf een beetje jammer vind, aangezien je er toch wel wat eurootjes voor neerlegt. Nu, dat is uiteraard niet het belangrijkste en zolang de borstel zelf goed blijft werken - en dat blijft 'ie wel doen, Mason Pearsons houden het járen uit - is dat zeker prima. Ik merk wel dat de borstel zeer kwalitatief is afgewerkt en dat stemt mij al meteen positief.

De beste borstel ooit?
Mijn pocket brush bestaat uit 100% zwijnenhaar. De haren zien er zo op het eerste zicht en de foto redelijk hard uit, maar op mijn hoofdhuid is daar dus echt niets van te merken. Het glijdt door mijn haar en over mijn hoofdhuid en ik voel niets prikken. Mocht je er toch voor vrezen, er is ook een Sensitive Bristle, waarvan het pneumatische kussen dus net wat sneller inzakt en het in zijn geheel nog zachter is voor je hoofdhuid.

Wat vind ik er nu van? Is dit effectief de beste borstel ooit? Mason Pearson wordt wel eens de Rolls Royce onder de borstels genoemd en... jaaa, ik ben om! Dit is echt wel een fantastisch goede borstel. Toegegeven, ik had geen instant klik. Ik bedoel, als je hem één keer gebruikt en dan verwacht direct het mooiste haar ooit te hebben, denk ik dat jouw (en mijn!) verwachtingen verkeerd zijn. Het duurt even voor je ziet wat een Mason Pearson voor je haar doet. Door hem dagelijks te gebruiken, wordt de bloedsomloop van je hoofdhuid gestimuleerd, wordt het haar beter ontdaan van stof en vuildeeltjes en krijgt je haar een mooiere glans. Na ongeveer een maand kan ik oprecht zeggen dat mijn haar er beter uitziet - uiteraard heb ik nog steeds fijn haar, dat verandert helaas niet - mooier in model blijft zitten en ik merk zeker ook de mooiere glans op. Mijn knopen gaan er gemakkelijk en zonder pijn of trekken uit en er blijven wel haren in de borstel hangen, maar minder dan ervoor.

Uiteraard is dit geen musthave, maar een luxeproduct. Ik heb er ook even over gedaan om hem te kopen en ik zou dit niemand willen opdringen. Maar nu ik hem heb, wil ik er echt geen afstand meer van doen en hoop ik hem heel mijn leven te kunnen gebruiken.

Keeping it clean!
In het doosje zit ook een bijsluiter over hoe je Mason Pearson het beste te bewaren (niet in rechstreeks zonlicht, dat is slecht voor het rubber en het handvat), te gebruiken (bij voorkeur niet onder hitte, zoals een föhn) en te kuisen (geen olie of chemicaliën, geen shampoo of conditioner). Ik haal sowieso dagelijks de haren eruit, maar af en toe zal ik mijn borstel ook moeten wassen om te vermijden dat vet en olie zich opstapelt in de haren en op het plastiek gedeelte van de borstel. Mason Pearson voorziet je van de nodige instructies: je gebruikt best een lauwwarm sopje, maar je mag de borstel zelf er niet in steken. Daarvoor adviseren ze de speciale Cleansing Brush, die je dan op zijn beurt door je borstel haalt. Op het einde kan je de borstel dan schuin ergens tegen zetten en natuurlijk laten drogen.

Hoe geraak je aan die Cleansing Brush? Hij zit standaard bij de grotere formaten, maar níet bij de pocket brush. Dat is het enige waar ik op voorhand niet over heb nagedacht en op zich vind ik dat het grootste nadeel. Ongeacht het formaat, moet je de borstel sowieso kuisen. Waarom dan geen Cleasing Brush voorzien bij de pocket size? Op zich zou je dan beter een maatje groter nemen, da's dan ietsje duurder, maar daar krijg je tenminste de juiste Cleansing Brush bij. Beetje jammer, want qua formaat is deze pocket brush echt perfect voor mij.

Mason Pearson vs. Tangle Teezer
Op Instagram kreeg ik ook de vraag om eens een vergelijking te maken met de Tangle Teezer. Qua materiaal (puur zwijnenhaar versus plastiek; langere haren in bosjes versus kleine, plastieken pinnetjes) en prijs (€ 86,80 versus zo'n € 15,00) liggen de twee borstels mijlenver uiteen, een echte vergelijking maken, vind ik dan ook moeilijk. Voor mij zijn dit twee totaal verschillende borstels, met twee totaal verschillende doelen. Ik gebruik mijn Tangle Teezer nog steeds elke keer ik mijn haar was, omdat het voor mij de perfecte borstel is om mijn warrige, natte haar te ontwarren en te bevrijden van de erge knopen. Het is ook niet erg dat hij nat wordt, want hij is volledig van plastiek. Mijn Mason Pearson maak ik liever niet nat en gebruik ik daarom enkel op droog haar.

Zo. Da's veel tekst en uitleg over 'een' borstel :-)

Mason Pearson Bristle pocket brush - € 86,80 bij Parfuma in Antwerpen of Wijnegem of via hun webshop
Share:

5 opmerkingen

 1. Ik heb al een mason borstel sinds mijn 12e, en word er dit jaar 30. Still works like a charm! De investerinwaard, je zal er nog veel plezier aan beleven :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik hoor er veel over, maar weet niet of ik er zelf echt in wil investeren... Ziet er een heel fijn ding uit wel!:)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze borstel staat ook al lang op mijn wishlist, maar het is wel aan de dure kant.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb deze kleine versie ook. Heb onlangs tijdens de solden een grote kunnen bemachtigen aan de helft van de prijs bij Planet Parfum, zo heb ik ineens ook een cleaning brush. Ik gebruik deze borstel ook enkel op droog haar en net als jij gebruik ik een Tangle Teezer voor mijn natte haren.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. het klinkt prima, maar ik vind het wel erg prijzig,,,maar tja, het is natuurlijk wel de overweging waard denk ik!

  BeantwoordenVerwijderen

© BeautyLoves | All rights reserved.
Blog Design Handcrafted by pipdig