21 juli 2018

Getest: Philips Luméa Prestige

Philips Luméa Prestige

Haarvrij in vier beurten? Dat is alleszins wat de Philips Luméa belooft. Al jaren stond dit toestel op mijn vision board, want ontharen is niet mijn favoriete klusje.

Ik heb dan misschien wel fijn en dun haar, ik heb ook snelgroeiend haar. Een meevaller als je een korte coupe wilt laten uitgroeien, een tegenvaller als het op gladde oksels aankomt. Na meerdere ontharingsmethoden te hebben getest, had ik de laatste jaren een goede routine ontwikkeld: voor mijn onderbenen en bikinilijn gebruikte ik de Braun Silk-Épil 9 en voor mijn oksels een Gilette Venus scheermesje.

Geen van beide methodes levert bij mij echter een langdurig glad en haarvrij resultaat op. Het hangt er natuurlijk van af wat je onder die termen verstaat - ik leg de lat hoog: spekglad, volledig haarvrij en geen stoppeltje te bespeuren.

Braun beweert dat je met de Silk-Épil tot vier weken gladden benen hebt - helaas behoor ik niet tot die lucky few. Na enkele dagen komen mijn haartjes er weer vrolijk uit piepen en als gevolg moet ik elke paar dagen bijwerken. Zelfs nu ik al jaren consistent een epilator gebruik, is de haargroei niet verminderd. Ook met scheren hetzelfde: je scheert de haren eigenlijk maar net aan het huidoppervlak af, dus dat heeft geen enkele impact op de haargroei. Bovendien vond ik de epilator onder de oksels niet zo vlot werken: aan de bikinilijn kan je de huid strak trekken terwijl je epileert en zo de pijn minderen, maar dat lukt dus niet zo goed onder de oksel - op zo'n moment heb je eigenlijk een derde arm nodig.

Met Intense Pulsed Light oftewel IPL nam ik de volgende stap in het ontharingsproces. De Philips Luméa is een at-home IPL-toestel waarmee je thuis in alle comfort de haarwortel lichtimpulsen geeft en zo de haargroeicyclus doorbreekt - met een gladde huid als resultaat.

Philips Luméa Prestige

Een tijdje geleden deed Philips een mooie cashbackactie en was voor mij het moment aangebroken om hem aan te schaffen. Er zijn verschillende Luméa-toestellen en de ene heeft wat meer power of opzetstukken dan de andere. Ik kocht de Philips Luméa Prestige BRI954: een toestel dat je zowel met als zonder snoer kan gebruiken en met drie verschillende opzetstukken voor het gezicht, lichaam en gevoelige zones. Die opzetstukken zijn telkens anders gevormd:
  • die voor het gezicht heeft een venstergrootte van 2 cm² en een andere lichtfilter
  • die voor de gevoelige zones heeft een venstergrootte van 3 cm² en een bol gebogen ontwerp, om beter aan te sluiten op de bikinilijn en oksels
  • die voor het lichaam heeft een venstergrootte van 4,1 cm² en een hol gebogen ontwerp, om beter aan te sluiten op de benen
Philips adviseert een initiële behandelingstijd van acht weken, waarin je elke twee weken een behandeling uitvoert. Om je te helpen hieraan te herinneren, kan je de Philips Luméa app downloaden en die geeft je dan een seintje wanneer het zover is. Een grote meerwaarde biedt die app niet, je kan evengoed een reminder in je agenda zetten. Na die beginfase volgt de bijwerkfase, waarin je elke maand een nieuwe sessie inplant.

Als je resultaat wilt zien, is het belangrijk om die regelmaat aan te houden: IPL werkt namelijk in op de haargroeicyclus. Niet elke haar groeit op hetzelfde moment, dus door regelmatig de behandelingen uit te voeren, heb je de meeste kans om zoveel mogelijk haren te 'pakken' in de groeifase van hun cyclus. Het licht van de Luméa IPL heeft een sterk energieniveau dat het pigment in de haren en haarwortels verwarmt. Het haarzakje wordt hierdoor in rustfase gebracht en de groei wordt tegengehouden.

Er is dus wel degelijk een verschil tussen at-home en professionele IPL. De Philips Luméa IPL is een afgeleide van professionele IPL-behandelingen: in tegenstelling tot de professionele IPL-behandelingen, waar het haarzakje effectief wordt vernietigd, brengt Philips Luméa het haarzakje slechts in ruststand en is daardoor minder definitief. Vandaar de noodzaak om ook na de initiële beginfase, regelmatig de behandeling te blijven herhalen, om te verzekeren dat de haren in ruststand blijven. Persoonlijk vind ik het fijn dat ik de Luméa gewoon thuis kan gebruiken, wanneer het mij uitkomt, zonder een afspraak te moeten maken en zonder mij te moeten verplaatsen. Met meer dan 250.000 lichtflitsen (> 5 jaar gebruik) kan je de Luméa ook lang gebruiken zonder dat het je extra geld kost.

Een ander iets om in overweging te nemen vóór je de Philips Luméa koopt, is om na te gaan of IPL überhaupt geschikt is voor jou haar- en huidskleur. IPL werkt immers niet voor iedereen: hoe groter het contrast tussen haar- en huidskleur, hoe beter het licht wordt geabsorbeerd door de haren zelf en hoe beter het resultaat. IPL werkt niet op blond, wit, grijs of rood haar: blond, wit of grijs haar bevat geen of onvoldoende melanine en rood haar bevat een melanine dat niet op IPL reageert. IPL werkt evenmin op een hele donkere huid: daar bevat de huid zelf al veel melanine en gaat het de IPL aantrekken in plaats van de haren zelf. Voor alle andere haar- en huidskleuren is IPL wel geschikt.

Philips Luméa Prestige

Mijn Luméa Prestige bevat hiervoor een ingebouwde SmartSkin sensor: die detecteert de haar- en huidskleur en bepaalt ook meteen de meeste geschikte lichtintensiteit, tussen 1 en 5. Je kan echter zelf op elk moment de intensiteit aanpassen. Door mijn lichte huid en donkere haren (jawel, op mijn benen, oksels en bikinilijn zijn mijn haren donkerder) adviseert de SmartSkin sensor mij op alle zones lichtintensiteit 5 en ik moet zeggen dat dit volledig pijnloos is, ook in de gevoelige zones. Ik voel wel de warmte van de lichtflits, maar pijn doet het absoluut niet. Eerlijkheidshalve moet ik wel zeggen dat ik op dat vlak een hoge pijngrens heb en dat ik ook de epilator goed af kan.

Om zo effectief mogelijk te flitsen, is het best dat je vooraf je lichaam onthaart: zo komen de lichtflitsen direct tot in de basis van de haren terecht, voor een optimaal resultaat. Eens je de gewenste lichtintensiteit hebt geselecteerd, is het een kwestie van flitsen en gaan. Alles tezamen duurt de hele behandeling van mijn onderbenen, bikinilijn en oksels max een half uurtje. Het flitsen gaat overigens sneller als je mét snoer werkt, dan zonder. Je moet er enkel voor zorgen dat de Luméa netjes in een hoek van 90° op de huid staat en dat het lampje aangeeft dat je klaar bent om te flitsen. Eens je de techniek doorhebt, is het een fluitje van een cent.

Ik heb er inmiddels acht weken oftewel vier behandelingen op zitten. Philips claimt dat op dit moment vrijwel alle haarzakjes naar de rustfase zijn gebracht en dat je hierna slechts elke vier à acht weken dient bij te werken. Ik moet jullie helaas teleurstellen... haarvrij na acht weken, dat is een utopie. Jawel, ik merk overduidelijk een vermindering in groeisnelheid. Mijn benen voelen langer glad aan en ik moet minder vaak epileren en scheren. Ik kan dus stellen dat mijn haartjes aan het indommelen zijn, maar slapen doen ze nog steeds niet. Jawel, ik merk ook dat er op bepaalde plekken minder haar groeit - mijn oksel lijkt her en der een beetje kaal te worden. Maar nee, ik ben bijlange niet haarvrij, althans niet naar mijn hoger gespecificeerde normen.

Mogelijks heeft mijn snelle haargroei iets te maken met dit eerder gebrekkige resultaat. Ik kan echter niet ontkennen dat ik wel degelijk verandering zie en daarom heb ik voor mezelf beslist om gewoon elke twee weken te blijven flitsen. Het heeft weinig zin om nu al over te schakelen naar een onderhoudsfase, want dan krijg ik nooit het beloofde haarvrije resultaat. Ik blijf echter wel optimistisch: als de Luméa blijft doorgaan op hetzelfde elan, is de droom van gladde benen en oksels misschien niet meer zo heel ver weg. Ik houd jullie op de hoogte!

Disclaimer: dit artikel bevat geen gesponsorde content. Samples worden geheel vrijblijvend ter beschikking gesteld, zonder voorwaarde van, noch garantie op, noch in ruil voor publicatie. De volledige disclaimer lees je hier.
Share:

4 opmerkingen

  1. Ik ben ook heel erg benieuwd of je een haarvrij resultaat hiermee krijgt ;)
    Wat kost zo een toestelletje eigenlijk? Ik heb niet zo veel haargroei meer overal.
    Ik ga naar de schoonheidsspecialiste om te harsen met strips. Alleen moet je terug stoppeltjes hebben van 2 a 3 mm.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wel, er zijn verschillende types, dus de prijzen variëren tussen de 140 en 450 euro ongeveer, vandaar dat ik er geen vaste prijs op kon plakken. En ik heb de mijne gekocht met een cashbackactie en dus ook nog eens geld teruggekregen, vandaar dat het niet echt klopt met de huidige winkelprijs.
      Ja, ik ben ook eens bij een waxsalon geweest. Dat de haartjes een stukje moeten gegroeid zijn, is het grootste nadeel, zeker als je haar zoals dat van mij erg snel groeit.

      Verwijderen
  2. Dit lijkt me zo fijn om er eens flink de benen mee te kunnen ontharen.
    Ik had er veel goeds over gelezen.

    Xoxo

    BeantwoordenVerwijderen

© BeautyLoves | All rights reserved.
Blog Design Handcrafted by pipdig