9 september 2019

Let's talk: parfum!

Parfum

Let's talk: parfum! Loop eender welke parfumerie binnen en je wordt er verwelkomd door een blend aan geuren. Er is voor ieder wat wils, en dat maakt het parfumsegment zeer divers. Ook op mijn blog besteed ik op tijd en stond aandacht aan een lekker geurtje - al is dat niet het gemakkelijkste onderwerp.

Parfum is namelijk een erg persoonlijke belevenis en het verwoorden ervan in een blogpost, is niet altijd de meest eenvoudige klus - waar is die Smell-O-Vision als je hem nodig hebt? Om het tot in mijn badkamerkast te maken, moet een geur niet enkel de juiste sensoriële prikkels geven, ook de ontwikkeling op mijn huid en en hoe lang een geur al dan niet blijft hangen, speelt een rol.

Het grootste gat in mijn parfumcultuur situeert zich zonder twijfel bij Chanel parfum. Jawel, dat lees je goed: tot op heden is er geen geurmatch tussen het legendarische Franse modehuis en yours truly. Nochtans lanceerde Chanel bijna 100 (!) jaar geleden al Chanel N°5 en blijft dit tot de dag van vandaag een iconische bestseller. Mama BeautyLoves prefereert overigens Chanel N°19, maar ook daar haal ik mijn neus voor op - pun intended, lol.

Parfum

Van mij mag het namelijk gerust wat rijker en sensueler zijn, gewaagd zelfs. Ik heb al eens een filmpje gedeeld van mijn top 6 favoriete parfums en daar is intussen bitter weinig aan veranderd. Ik denk dat de vaste lezers hier intussen wel weten dat ik mijn top twee eau de parfums dagelijks draag, met name Jean Paul Gaultier Le Classique en Viktor & Rolf Flowerbomb Extreme. Dat laatste duo brak dit jaar overigens mijn hart, toen het Flowerbomb Extreme uit roulatie haalde. Het voelde even alsof een stuk van mijn persoonlijkheid werd weggevaagd - om maar te zeggen hoe dichtbij parfum komt en hoe je je met een geur kan vereenzelvigen, zeker als je het al jaren draagt. Nog erger was dat ik pas laat op de hoogte was, waardoor Flowerbomb Extreme bijna nergens meer te vinden was. Na een wilde online jacht kon ik nog net twee flacons scoren, die ik nu met mijn leven bewaak.

Beide parfums zijn bloemig en oriëntaals geïnspireerd met een vrouwelijke sensualiteit. Le Classique dateert van in de jaren '90 en weet mij na al die tijd nog steeds te verleiden: rozen en orchideeën worden gedragen door een basis van amber, vanille en tonkaboon. Flowerbomb Extreme opent met bergamot en thee, heeft een bloemig hart met een warme basis van patchoeli, benzoë, muskus en amber. Er zijn zeker raakvlakken tussen de twee parfums, maar de onderlinge verschillen zijn duidelijk waarneembaar. Wat ze echter wél gemeen hebben, is hun zeer goede houdbaarheid op mijn huid - ik kan wel stellen dat de chemie hier goed zit.

Parfum

Parfum

Op dagelijkse basis een minder prominente speler in mijn collectie, maar daarom niet minder imposant: Tom Ford parfum. Dit zijn de meest 'zware' parfums in mijn beautykast, een echte girlboss waardig. Hoewel ik er minder vaak naar grijp, apprecieer ik ze evenzeer.

Anders dan je zou verwachten, is Tom Ford Noir Pour Femme niet de donkerste geur uit mijn minicollectie - die eer is weggelegd voor Black Orchid. Noir past perfect in het rijtje van oriëntaalse, warme geuren en heeft een gourmand kantje. De dualiteit wordt zeer mooi uitgespeeld door de geurnoten: de aanzet lijkt namelijk sterk, maar binnen enkele minuten geeft 'ie zijn meer creamy, zachte kant prijs. Drama en vrouwelijkheid, Noir weet de twee perfect te verbinden: de fris-kruidige start met bergamot, mandarijn en gember gaat over naar een zeer bloemig hart met een basis van vanille, amber, sandelhout en mastiek. Noir heeft bovendien een zéér goede houdbaarheid!

Tom Ford Black Orchid is naar mijn aanvoelen een donkere en eigenzinnige geur die zich soms van een andere kant laat zien: regelmatig heeft een kruidig accent de bovenhand, om dan weer om te slaan naar een übersensueel, vrouwelijk parfum. Het is de meest uniseks geur in mijn collectie die niet iedereen zal kunnen bekoren. Het is er eentje die toch wel wat tijd nodig heeft om tot zijn recht te komen, op het moment dat het samenspel van geurnoten - truffel, ylang ylang, bergamot om te openen, orchidee, fruit en lotushout in het hart en zwarte chocolade, wierook, patchoeli, sandelhout en vetiver in de basis - en de huideigen chemie zich heeft kunnen ontplooien. Vreemd genoeg blijft deze niet als langste hangen, na een zestal uur is de geur nagenoeg volledig verdwenen.

Voor een zachtere, meer draagbare variant moet je bij Tom Ford Velvet Orchid zijn: overtuigd vrouwelijk maar zeer comfortabel, met een zoete aanzet (bergamot, mandarijn en honing), een zeer bloemig hart en een zwaardere basis (baslam, mirre, labdanum, sandelhout, suede en vanille). Velvet Orchid ontwikkelt zich wat sneller, houdt goed op mijn huid en is van in het begin een schot in de roos.

Als afsluiter nog een Yves Saint Laurent parfum dat eigenlijk zeer mooi in dit rijtje past en goed matcht met Tom Ford Noir Pour Femme: YSL Black Opium - mijn review lees je hier. Het werd mij intertijd aangeraden door collega-blogger Vanessa van BeautyEtc en ik vertrouwde haar blindelings. Dat de flacon vol glitters hing, als sterren in de nacht, was zeker een van de pluspunten. Black Opium is een 'rock chic' geur: chic, maar met een edgy kantje. Het is een geur die zeer goed om gaat met z'n dualiteit: enerzijds gourmande met een fruitige aanzet en koffie in de basis, anderzijds bloemig en sensueel door het bloemige hart en een verleidelijke basis van patchoeli, cederhout en vanille. Ik heb Black Opium tot de laatste druppel gebruikt, maar nooit meer gekocht - simpelweg omdat ik nog tal van andere geuren in de kast had staan. Op het ogenblik dat de laatste Flowerbomb Extreme uit mijn leven verdwijnt, is de kans groot dat Black Opium terug zijn opwachting maakt.

Disclaimer: dit artikel is een trotse samenwerking met de Bijenkorf. De blogpost is van mijn hand, bevat persoonlijke, zelf gekochte producten en werd inhoudelijk niet beïnvloed. De volledige disclaimer lees je hier.
Share:

4 opmerkingen

  1. Ik heb eerst je 6 favoriete parfums gelezen. Je hebt een heel goede smaak! Chanel n°5 en JPG Classique deden het bij jammer genoeg minder. Minder goede houdbaarheid. Van Viktor & Rolf heb ik nog nooit een parfum van gekocht. Misschien moet ik toch er eens naar gaan ruiken ;) Nu ik iets van Tom Ford pour femme heb geroken wil ik zeker en vast de andere parfums (Black Orchid & Velvet Orchid) proberen. Het is een heel ander kaliber met de meeste andere parfums vind ik. YSL Black Opium vind ik ook erg goed. Nog enkelen die goed zijn bij mij zijn o.a. YSL: Mon Paris, YSL: Black Opium, Dior: Poison, Mugler: Alien. Deze laatste 2 zijn wel al ouder. De laatste jaren vind ik het moeilijker om een 'echte' nieuwe favoriet te vinden. Misschien wel iets van Tom Ford ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Viktor & Rolf heeft nu Flowerbomb Midnight. Zelf nog niet geroken, maar waarschijnlijk wel iets dat in dezelfde sfeer zit als Flowerbomb Extreme. De gewone Flowerbomb vind ik ook lekker, maar die is wat generieker in mijn ogen.
      Tom Ford heeft echt véél parfums, ook zo in vierkante flesjes, die dan meer de signature geuren zijn. Daar ben je even zoet mee :D
      Van Mugler ben ik nu Angel eau de toilette aan het testen, Alien heb ik nog niet geroken!

      Verwijderen
  2. Jij hebt me jaren geleden nieuwsgierig gemaakt naar de parfums van Tom Ford. Laatst heb ik er ééntje gekocht in de cosmetics company store in Maasmechelen. Een wit flesje is het. Toen ik aan de tester rook in de winkel deed hij me, grappig genoeg, in de verte een beetje denken aan Anais Anais van Cacharel. Maar die van Tom Ford is toch nog anders en ook meer volwassener qua geur.

    Fijne dag verder :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Altijd interessant om dat in de outlet te kunnen kopen :-)

      Verwijderen

© BeautyLoves | All rights reserved.
Blog Design Handcrafted by pipdig